Monika Földešiová Rôzne

Nezamestnanosť v programe kandidátov

Najúčinnejším prostriedkom na zníženie nezamestnanosti v metropole Šariša je vytvorenie atraktívnych podmienok pre nových investorov. Riešenie tejto problematiky je súčasťou volebných programov kandidátov, ktorí sa budú v novembrových komunálnych voľ

Mestu sa v roku 2009 podarilo dokončiť investičný priemyselný park v Záborskom (IPZ), podnikateľské subjekty sa sem však zatiaľ nehrnú. Samospráva do tohto projektu investovala vyše 13 miliónov eur, pričom počítala, že 6,6 milióna bude hradených z európskych peňazí. Pre neukončené vyšetrovanie podozrenia zo subvenčného podvodu však agentúra SARIO vyplatenie dotácie pozastavila.
„Definitívne treba doriešiť financovanie priemyselného parku v Záborskom. Ak nebude možné čerpať eurofondy, treba uvažovať o jeho buď postupnom odpredaji alebo celkovom či čiastočnom prenájme,“ tvrdí nezávislý kandidát na primátora mesta, právnik Anton Bidovský, ktorý je poslancom mestského zastupiteľstva.
Podobný názor prezentoval už niekoľkokrát aj súčasný primátor Pavel Hagyari (nezávislý), ktorý sa opätovne uchádza o funkciu. K zvýšeniu zamestnanosti by podľa neho mohlo prispieť niekoľko investorov, s ktorými vedenie radnice začalo rokovať.
„Zhruba posledný rok bolo ‚ticho‘ pre krízu, firmy mali obavy investovať, no vidíme opätovný markantný záujem o Prešov, najmä v oblasti informačných technológií a strojárenského priemyslu. O IPZ prejavili v rovnakom období záujem dvaja investori. S jedným sme už podpísali zmluvu a na jar začína stavať výrobnú halu s kapacitou 150 pracovných miest,“ povedal Hagyari.
Možnosti radnice na vytváranie podmienok vidí hlavne vo flexibilite pri administratívnych procesoch, územnom pláne, budovaní inžinierskych sietí a dopravnej infraštruktúre.
Získať niekoľko rokov meškajúcu dotáciu na priemyselný park považuje za nevyhnutné aj súčasný mestský poslanec Milan Laca, ktorý sa o primátorskú stoličku uchádza ako kandidát koalície strán Smer-SD, ĽS-HZDS, HZD a SNS.
„Na základe toho by investori nemuseli mať žiadne zábrany investovať v tejto lokalite. Ďalšie územie s rozlohou približne 20 hektárov, ktoré je možné relatívne rýchlo pripraviť, sa nachádza v lokalite Lominová za areálom ZVL,“ dodáva Laca. Podľa neho je dôležité, aby sa otázky zamestnanosti riešili systematicky, preto sa treba dôsledne venovať školstvu.
Nezávislá kandidátka na post primátora, vysokoškolská učiteľka a mestská poslankyňa Marta Kollárová tvrdí, že mesto musí ukázať pozitívnu ekonomickú politiku, stabilný rast a imidž.
„IPZ Záborské mesto nebudovalo s cieľom vlastniť ho, zámerom bola podpora tvorby priemyselných parkov s využitím fondov EÚ. Ak chceme byť krátkozrakí, tak ho predáme pod cenu vlastných nákladov, ale ak myslíme aspoň trochu aj na budúce generácie, tak by sme to urobiť nemali,“ dodáva Kollárová. Dotiahnutie investorov podľa nej závisí od zdravého imidžu mesta a od prípravy dobrého rozvojového programu.
Poslanec Národnej rady SR Ondrej Matej, ktorý ide do komunálnych volieb ako spoločný kandidát strán SDKÚ-DS, KDH, SaS a Most-Híd, verí že sa mu v prípade úspechu problém IPZ vyriešiť podarí a prídu aj investori, ktorí by znížili nezamestnanosť v regióne.
„V spolupráci s kompetentnými ministerstvami prinesieme reálneho investora, ktorý v Prešove chýba. IPZ je téma, ktorá primátora ťaží viac, ako je ochotný priznať. V mojich silách je vyriešiť ju v prospech Prešova,“ konštatoval Matej.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM