Ľubomír Hudačko Rôzne

Nezamestnaní môžu byť na seba pyšní: 6 mesiacov vyhŕňali rukávy na hrade, toto všetko dokázali!

Na Šarišskom hrade sa končia konzervačné a rekonštrukčné práce, ktoré tam vykonávali nezamestnaní s finančnou podporou štátu. Za šesť mesiacov sa preinvestovalo 35-tisíc eur z dotácie ministerstva kultúry a štyritisíc eur z rozpočtu mesta Veľký Šariš.

Ilustračný obrázok k článku Nezamestnaní môžu byť na seba pyšní: 6 mesiacov vyhŕňali rukávy na hrade, toto všetko dokázali!
Zdroj: Webnoviny.sk

Na záchrane hradu pracovalo 40 ľudí z radov nezamestnaných, ktorým mzdu počas šiestich mesiacov refundoval úrad práce. Na Šarišskom hrade sa projekt zamestnávania nezamestnaných ako pilotný začal testovať v roku 2011. Po výbornej odozve pokračoval vlani aj v tomto roku a postupne sa rozšíril aj na ďalšie národné kultúrne pamiatky po celom Slovensku.

Koordinátor projektu Ladislav Babuščák uviedol, že tento projekt má veľký zmysel. Nielen pomáha záchrane kultúrneho dedičstva, ale vďaka nemu sa nezamestnaným vrátili pracovné návyky. Mnohí sa naučili nové remeslo. Dokonca si počas tohto roka piati našli stále zamestnanie a namiesto nich mohli dať prácu ďalším nezamestnaným.

Babuščák konštatoval, že práce sa vykonávali na základe schváleného projektu Krajským pamiatkovým úradom v Prešove. Počas šiestich mesiacov sa im podarilo dokončiť dve steny na delostreleckom bastióne, zrekonštruovali tiež pracháreň, opravili hradbu a terén medzi vstupnou bránou a baštou číslo dva. Dali do pôvodného stavu bašty číslo dva a tri. Po ukončení murovacích prác robili terénne úpravy na hradnom vrchu. Rekonštrukcia hradu bude pokračovať aj na budúci rok.

Zdroj: Webnoviny.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM