Michala Halásová Rôzne

Netradičný výjav v meste: Študenti v uliciach naučia Prešovčanov starať sa o zuby

Študenti zubného lekárstva pripravili pre verejnosť najväčšiu preventívnu akciu v oblasti ústneho zdravia. Tri automobily sa vydali na cestu po republike s cieľom zrealizovať počas jedenástich dní v dvanástich mestách viac ako 5500 inštruktáží.

Ilustračný obrázok k článku Netradičný výjav v meste: Študenti v uliciach naučia Prešovčanov starať sa o zuby
Zdroj: Dnes24.sk

Do ulíc sa vyberú v duchu hesla Keď neprídu pacienti do ambulancie, musia ísť (budúci) lekári do ulíc. Roadshow po slovenských mestách nazvanú Spolu za zdravý a krásny úsmev organizuje Slovenský spolok študentov zubného lekárstva pod záštitou dekana Lekárskej fakulty UPJŠ v Košiciach Leonarda Siegfrieda. Podujatie odštartovalo v utorok 30. apríla v Bratislave a vo štvrtok sa uskutoční v Prešove.

Na začiatku roku 2011 sme začali uvažovať, aké je portfólio projektov nášho spolku. Dospeli sme k názoru, že okrem výmenných pobytov a spoločenských akcií sa musí spolok venovať aj ďalšej, oveľa dôležitejšej oblasti – prevencii,“ povedal prezident Slovenského spolku študentov zubného lekárstva Viliam Falis.

Za posledných 20 rokov sa štátny sektor v stomatológii takmer rozpadol a tri univerzitné mestá, v ktorých sa ešte nachádzajú štátne stomatologické kliniky, nestačia plniť úlohu liečebnú aj preventívnu. S rastúcim výskytom zubného kazu hlavne u adolescentov sa stomatológovia stretávajú čoraz častejšie.

Vzhľadom na tento fakt pripravil Slovenský spolok študentov zubného lekárstva v roku 2011 prvú preventívnu akciu zameranú na širšiu verejnosť. V priebehu prvých dvoch rokov inštruovali o správnej ústnej hygiene viac ako 4000 ľudí v troch mestách Slovenska, no po úspešnom druhom ročníku akcie sme si uvedomili, že naša aktivita sa musí rozšíriť do ďalších miest,“ konštatoval Falis.

V tomto roku je cieľom zaškoliť viac ako 5500 ľudí za necelé dva týždne. Študenti sa rozhodli pre osobnú komunikáciu s konkrétnymi ľuďmi, ktorým predvedú konkrétne techniky ako sa starať o vlastných chrup a zodpovedajú aj na ich individuálne otázky. „Je zaujímavé pozorovať, ako naši študenti zubného lekárstva popularizujú svoj odbor medzi obyvateľstvom a týmto neformálnym spôsobom znižujú strach ľudí pred zdravotníckymi výkonmi realizovanými v oblasti ústnej dutie. Ako dekan veľmi podporujem takéto aktivity a prajem im, aby sa im akcia vydarila aj v krajských mestách na východe, teda v Prešove a Košiciach,“ zhodnotil prácu študentov dekan Siegfried.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM