Michala Halásová Rôzne

Leto láka mladých k svadbám: V Prešove vládne nový trend, sobáše na kúpalisku

Leto je oddávna najobľúbenejším ročným obdobím na realizáciu jedného z najvýznamnejších dní v živote, ktorého predstavu si mnohí vysnívajú už v útlom detstve – deň svojej svadby. V letné soboty sa tak v Prešove uskutoční aj desať sobášov.

Snúbenci si svoj dlho očakávaný deň, kedy si navzájom povedia svoje „áno“, chcú vychutnať v mene lásky, v kruhu rodiny a v čase plného slnka a farieb, aj keď podľa starých povier však ani letné dažďové kvapky neuškodia, v svadobný deň totiž prinášajú šťastie. Tieto predstavy dokonalého dňa sú takmer totožné v každom kúte Slovenska a Prešov nie je v tejto súvislosti výnimkou. V letné soboty sa tu totiž uskutoční aj desať sobášov.

Skutočnosť, že v lete je novomanželov každoročne najviac nám potvrdzujú čísla, ktoré sú pravidelne evidované na Matričnom úrade v Prešove. „Počet sobášov sa každoročne zvyšuje už v mesiaci máj, v letných mesiacoch a septembri je ich najviac,“ uviedla hovorkyňa radnice Veronika Kmetóny Gazdová.

Podľa štatistík je tento počet z roka na rok porovnateľný, v roku 2011 bol počet májových sobášov 59, júnových 68, júlových 67, augustových 65 a septembrových 85. V lani sa tento počet výrazne nemenil, v máji uzavrelo manželstvo 52 párov, v júni 76, júli 70, auguste 65 a v septembri až 107. „Tento rok sú čísla tiež obdobné, v máji bolo uzavretých manželstiev na matrike 59, v júni 63. K dnešnému dňu je ich 20, sú však aj prípady, kedy sa počas jednej soboty v letnom mesiaci uskutoční aj osem až desať svadobných obradov,“ doplnila k číslam hovorkyňa.

S nezvyčajnými či extrémnymi požiadavkami sa často na prešovskej matrike nestretávajú, keďže v zmysle zákona musia byť splnené určité podmienky. „Manželstvo sa uzatvára slávnostným spôsobom v prítomnosti dvoch svedkov, vážne a zrozumiteľne. Trendom posledných rokov sú v našich končinách najmä sobáše na jednom prešovskom kúpalisku, v neďalekom rekreačnom stredisku či v priestoroch reštauračných zariadení a penziónov, kde majú práve vonkajšie prostredie prispôsobené aj na tieto príležitosti,“ priblížila hovorkyňa.

Každý rok je bohatý aj na tzv. magické dátumy, v meste Prešov ale nie sú časté špeciálne požiadavky na netradičný termín a čas. „Mali sme však už aj takých snúbencov, ktorí si okrem dátumu vyžiadali aj presnú hodinu a minútu, v ktorej vyslovili svoje „áno“. Väčšinou sa termíny plánujú na základe iných okolností ako numerologických výkladov týchto magických dátumov,“ uzavrela Kemtóny Gazdová.

Svadba je pre každého jednou z najdôležitejších životných križovatiek, preto každý sníva o svadobnom dni ako romantickom, originálnom a nezabudnuteľnom zážitku. Aj keď u nás nie je až takým zvykom uzavrieť manželstvo vo vzduchu, pod vodou či pri mesačnom svite, každá svadba je o dvoch milujúcich a milovaných osobách. A preto sú aj prešovské svadby tými najkrajšími.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM