Neskutočné dobroty z májovej bryndze: TOP 5 východniarskych receptov
Začala sa sezóna májovej bryndze a mnohí už premýšľajú, čo ukuchtiť. Inšpirujte sa našimi tradičnými receptami z východu. Na svoje si prídu gurmáni, ale aj začínajúce gazdinky :)
Bryndzovníky
Pani Marína (80) nám prezradila tradičný recept na bryndzovníky, ktoré sú v jej domácnosti veľmi obľúbené.
Z polovice droždia, cca 1,5 dcl mlieka, štipky cukru a soli si pripravíme kvások. Do kvásku prisypeme asi lyžičku múky a necháme vykysnúť. Medzitým si dáme uvariť 2–3 zemiaky. Uvarené, vychladnuté zemiaky zmiešame s bryndzou, dochutíme soľou, čiernym korením a rascou.
Do misky si nasypeme cca 300g polohrubej múky, polovicu čajovej lyžičky soli, lyžicu cukru, 80–100 g zmäknutého masla, jedno vajíčko a k tomu pridáme vykysnutý kvások. Vznikne nám cesto, ktoré posypeme múkou a necháme vykysnúť. Cesto si potom na pomúčenej doske rozvaľkáme a preložíme na vymastený plech. Na cesto potom natrieme plnku, posypeme pažítkou a upečieme.
Obľúbenou bryndzovou pochúťkou však na východe nie sú len bryndzovníky, ale aj tatarčené pirohy. Aj keď sú pirohy tradičným slovenským jedlom, na východe Slovenska sa vyznačujú dvomi špecifikami.
Tým prvým je zloženie cesta, druhým je trojuholníkový tvar. Tatarčené pirohy sa na východe vyrábajú kombináciou polohrubej či hladkej múky a pohánky. Práve podľa pohánky-tatarky si nesú svoj názov. Prikladáme tak aj recept na tradičné tatarčené pirohy a ďalšie recepty na výborné pochúťky z májovej bryndze.
Tatarčené pirohy
Z pohánkovej múky, polohrubej múky, soli a vody si pripravíme tradičné cesto, ktoré rozvaľkáme a narežeme na štvorce. Uvarené zemiaky a bryndzu spolu zmiešame a ukladáme na štvorce, lepíme do tvaru trojuholníka. Tatarčené pirohy potom uvaríme vo vriacej, osolenej vode, kým nevyplávajú nahor. Hotové pirohy polejeme prepraženým maslom alebo popraženou slaninkou, navrch môžeme pridať aj smotanu.
Džatky
Džatky sú veľmi jednoduché, avšak obľúbené jedlo a ich prípravu zvládne aj neskúsená gazdinka. Zemiaky ošúpeme, nakrájame na kocky a dáme variť do osolenej vody. Medzitým si na kocky nakrájame slaninku a opražíme ju. Uvarené zemiaky vo vode popučíme, pridáme pohánkovú a polohrubú múku, až sa nám vytvorí hustá kaša, ktorú necháme 15 minút odstáť. Potom si naolejujeme ruky a z kaše vytvoríme guľky. Takto pripravené guľky posypeme bryndzou, škvarkami a polejeme výpekom.
Kaša s bryndzou
Kukuričnú krupicu zalejeme vodou, pridáme soľ a povaríme. Kašu počas varenie miešame, aby neprihorela. Pridáme kyslú a sladkú smotanu a necháme prevrieť. Uvarenú kašu podávame posypanú s bryndzou.
Pečené zemiaky s bryndzou
Zemiaky, či v našom okolí nazývané kompere, sú súčasťou, snáď, každej domácnosti. Tento recept je preto veľmi obľúbený pre jeho časovú a finančnú nenáročnosť.
Zemiaky ošúpeme, nakrájame na mesiačiky, premyjeme a vysypeme na naolejovaný plech, môžeme použiť aj papier na pečenie. Zemiaky osolíme, okoreníme, môžeme pridať aj cibuľu či klobásku, pokvapkáme olejom a dáme upiecť do rúry. Upečené zemiaky posypeme čerstvou bryndzou, popraženou slaninkou a polejeme výpekom, v zdravšej verzii posypeme len pažítkou. Dobrú chuť!
Foto: ilustračné