Správy

NEPOCHOPITEĽNÉ: Poslanci musia opäť riešiť hazard v Prešove, hoci bol zakázaný a ODMIETNUTÝ

Za zákaz hazardu v meste sa v minulosti v petícii vyjadrilo viac ako 17-tisíc ľudí.

Ilustračný obrázok k článku NEPOCHOPITEĽNÉ: Poslanci musia opäť riešiť hazard v Prešove, hoci bol zakázaný a ODMIETNUTÝ
Zdroj: Pixabay.com / CC0 1.0

Prešovskí mestskí poslanci sa budú v stredu 25. 10. na svojom zasadnutí opäť zaoberať hazardom v meste. V roku 2021 ho zakázali, teraz majú na programe návrh všeobecne záväzného nariadenia (VZN), ktoré rieši jeho znovuzavedenie.

Predkladá ho mestský poslanec Rudolf Dupkala.

Riešenie vidí v regulácii hazardu, nie v plošnom zákaze.

Proti sú aktivisti, ale aj bývalá prešovská primátorka Andrea Turčanová. Cieľom návrhu je podľa Dupkalu regulácia hazardu v Prešove tak, aby nedošlo k plošnému zákazu.

Vyše 17-tisíc ľudí proti

Rovnako, aby mesto dokázalo mať pod prísnou kontrolou prevádzky hazardných hier, malo naďalej príjem z prevádzok vo výške minimálne 400-tisíc eur ročne a zabránilo sa vzniku nelegálnych herní.

Za zákaz hazardu v meste sa v minulosti v petícii vyjadrilo viac ako 17-tisíc ľudí.

Dupkala v dôvodovej správe tvrdí, že mestské zastupiteľstvo v minulosti neprijalo uznesenie, ktorým by tejto petícii vyhovelo. Napriek tomu VZN o zákaze umiestnenia herní a kasín na území mesta Prešov 27. januára 2021 poslanci prijali.

Dupkala, tvrdí, že počas pandémie ochorenia Covid-19 sa hráči len presunuli do on-line prostredia. Opiera sa o vyjadrenia odborníkov, ktorí upozorňovali na ľahkú dostupnosť on-line hazardu. Poukazuje aj na skúsenosti iných miest na Slovensku a v Česku.

S poslancovým návrhom nesúhlasí bývalá primátorka Prešova a v súčasnosti zvolená poslankyňa parlamentu za KDH Andrea Turčanová. Tvrdí, že mesto dalo jasne najavo svoj postoj, že je proti hazardu a jeho podpore.

Rozhorčená exprimátorka

„Som rozhorčená, ako zavádzajúco predložený poslanecký návrh zľahčuje občiansky, sociálny, morálny, ako aj ekonomický pohľad na hazard,“ vyhlásila.

Prevádzkovatelia či zamestnanci dotknutých zariadení mali podľa nej dostatok času pripraviť sa na zmeny postupne. Licencie prevádzkovateľom prestali byť totiž vydávané či obnovované a posledná prevádzka v Prešove má byť zatvorená koncom augusta 2024.

Odmietavý postoj k návrhu VZN vyjadrila aj iniciatíva Zastavme hazard.

Prešovských mestských poslancov vyzvala, aby tento návrh odmietli. Na internete spustila aj petíciu, pod ktorú sa doteraz podpísalo vyše 5 700 ľudí.

ilustračné foto

Zdroj: Facebook.com/Bobby MB Shmurda
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM