Kultúra

Nenechajú to len tak: V Prešove máme silnú základňu, pripravuje sa reštart kultúry

Zavádzať do praxe projektové zámery spracované v rámci kandidatúry mesta Prešov na titul Európske hlavné mesto kultúry 2026 bude kultúrna organizácia cityPOint.

Ilustračný obrázok k článku Nenechajú to len tak: V Prešove máme silnú základňu, pripravuje sa reštart kultúry
Zdroj: cityPOint

Napriek tomu, že Prešov v kandidatúre na EHMK 2026 neuspel, hodnotiaca komisia mu podľa Petra Migaša z realizačného tímu projektu odporučila pokračovať v realizácii vízie s kreatívnym potenciálom. Rozhodli sa preto založiť organizáciu Citypoint.

Nové výzvy

Jej poslaním bude postupné spracovávanie jednotlivých bodov projektu EHMK a následné možné implikácie potrieb vychádzajúcich z jednotlivých bodov projektu EHMK 2026 do nových projektových výziev.

Ako povedal Migaš, prínos vzniku tejto organizácie spočíva tiež v potrebe komunikácie medzi jednotlivými mestskými a krajskými organizáciami s rôznymi umelcami.

Silná základňa

„V Prešove máme silnú kultúrnu základňu vybudovanú mnohými špecifickými kultúrnymi jednotkami, ktoré buď budujú roky kultúrne zázemie doma alebo odchádzajú z rodného mesta, aby sa uplatnili v umeleckej či kreatívnej profesii. Aj napriek tomu, že Prešov disponuje množstvom kvalitných kultúrnych jednotiek, kultúrne nenapreduje ako celok, ba trpí neduhmi,“ povedala členka realizačného tímu projektu EHMK 2026 v prípravnej fáze, filmová producentka a jedna zo zakladajúcich členov novovznikajúcej organizácie Marka Staviarská a doplnila:

Reštart kultúry

„Verím, že vznikom centrálneho bodu a postupným prepájaním prešovských ‚kultúrnikov‘ vieme skúsiť začať reštaurovať kultúru v Prešove a postupne nabiehať na novú vlnu rozvoja kultúrno-kreatívneho priemyslu.“

>Zakladatelia novovznikajúcej organizácie cityPOint si symbolicky vybrali pre svoju činnosť heslo „Reštart kultúry v Prešove“.

„Našu činnosť bude možné sledovať na sociálnych sieťach, prostredníctvom médií a v prípade uvoľnenia pandemických opatrení, aj na rôznych kultúrnych a spoločenských fórach,“ dodal Migaš.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Hl. foto: archívne

Kultúra v Prešove

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM