Správy

Nenechajte sa nachytať: Na ľudí v meste číhajú živé sochy! FOTO

Výstavy, prezentácie a program môžete v meste vidieť a zažiť až do piatka 25. septembra 2020. Obľúbené sú najmä selfie fotografie so živými sochami.

Ilustračný obrázok k článku Nenechajte sa nachytať: Na ľudí v meste číhajú živé sochy! FOTO
6
Galéria

Stretnúť živé sochy môžete v rámci Festivalu architektúry a dizajnu. Ide už o jeho piaty ročník, odštartoval v stredu. Informovala o tom tlačová referentka MsÚ v Prešove Lenka Šitárová.

Tento rok je spojený s okrúhlym 70. výročím vyhlásenia Mestskej pamiatkovej rezervácie.

Podujatie otvorila primátorka Andrea Turčanová spolu s Petrom Marcinkom, autorom myšlienky festivalu.

Mekka architektov

„Prešov je, dovolím si povedať, nielen mekkou hudobníkov, ale aj mekkou architektov. Myslím si, že tento festival má šancu byť unikátnym v rámci celej Slovenskej republiky a možno aj za jej hranicami. Verím, že prežijete krásne dni, že budete obohatení o množstvo zážitkov a dozviete sa všetko, čo ste doteraz nevedeli o prešovských architektonických dielach,“ povedala v príhovore primátorka.

Festival architektúry a dizajnu už po piatykrát spája architektúru s umením za účasti zaujímavých hostí, s cieľom spoločne hľadať inšpirácie a prinášať nové impulzy. Tento rok Prešov poctili svojou návštevou aj hostia zo Slovenskej komory architektov z Bratislavy.

Handmade trhy

"Centrum mesta môže byť aj vďaka festivalu platformou, kde kreatívni ľudia prezentujú výsledky svojej práce,“ uviedol organizátor festivalu Peter Marcinko.

Na pešej zóne môžeme objaviť živé sochy, šermiarov, trhy s handmade výrobkami, výstavu fotografií historických pamiatok Prešova s porovnaním histórie a súčasnosti, videoprojekcie alebo si vyskúšať prezentáciu prostredníctvom 3D okuliarov.

Otvorené dvere

Pripravené sú aj komentované prehliadky centra mesta a návštevníci festivalu majú otvorené dvere aj do Krajského pamiatkového úradu či Rákociho paláca, v ktorom sídli Krajské múzeum.

„Počas trvania Festivalu architektúry a dizajnu 2020 platia bezpečnostné opatrenia súvisiace s prevenciou pred šírením ochorenia COVID-19. Všetkých návštevníkov preto žiadame, aby pri návšteve sprievodných podujatí dodržiavali pokyny usporiadateľov,“ doplnila tlačová referentka Šitárová.

Viac záberov z podujatia už nájdete v priloženej fotogalérii.

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Obrazom: Festival architektúry a dizajnu na Hlavnej v Prešove
6
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM