Ľubomír Hudačko Správy

Nemala v covide INTERNET: Rómka z Jarovníc žalovala ministerstvo, vysúdila TISÍCE eur!

Okresný súd v Prešove rozhodol, že štát sa dopustil diskriminácie v prístupe k vzdelaniu z dôvodu sociálneho pôvodu, majetku a rómskeho etnického pôvodu žalobkyne.

Ilustračný obrázok k článku Nemala v covide INTERNET: Rómka z Jarovníc žalovala ministerstvo, vysúdila TISÍCE eur!
Zdroj: TASR/Roman Hanc

Rómske dievča z Jarovníc pred časom žalovalo ministerstvo školstva, nemalo totiž prístup k vzdelaniu. A súd jej dal za pravdu, informuje o tom portál čas.sk.

Žalobe vyhovel Okresný súd v Prešove. Išlo o to, že dievča prístup k vzdelaniu nemalo počas covidovej pandémie z dôvodu obmedzeného prístupu k internetu a digitálnym technológiám.

„Súd jej podľa portálu priznal odškodnenie v celej požadovanej výške 3-tsíc eur. Ide o prvý rozsudok svojho druhu nielen na Slovensku, ale i v Európe, ktorý poukázal na to, že niektoré skupiny obyvateľov sú v tejto oblasti znevýhodnené,“ vysvetľuje ďalej portál na webe.

Rozsudok zatiaľ nie je právoplatný a žalovaná strana sa môže voči nemu odvolať.

Závažné zlyhanie štátu

Dievča zo znevýhodnenej komunity v Jarovniciach v okrese Sabinov bezplatne právne zastupovala na súde Poradňa pre občianske a ľudské práva, ktorá rozhodnutie súdu víta.

„Rozsudok potvrdzuje závažné zlyhanie štátu v čase pandémie. Štát nezabezpečil kvalitné vzdelávanie pre rómske deti, ktoré nemajú prístup k internetu, digitálnym technológiám a nemajú digitálne zručnosti. Je zrejmé, že na vzdelávanie týchto detí štát na dlhé mesiace zabudol,“ uviedla advokátka Vanda Durbáková.

Slovenské súdy ním prvýkrát poukázali na „digitálnu priepasť“ medzi väčšinovou spoločnosťou a znevýhodnenými skupinami obyvateľstva.

„V žalobe podanej v novembri 2022 dievča namietalo, že štát v čase prerušenej prezenčnej výučby na základných školách počas pandémie Covid-19 zaviedol dištančné vzdelávanie, ktoré bolo podmienené prístupom k internetu, vlastnením počítačového zariadenia a počítačovými zručnosťami,“ pripomenul ďalej čas.sk.

O čom ešte rozhodol súd

Tie však jej rodina nemala a štát ich nijako nezabezpečil, rovnako ako nezabezpečil účinné základné vzdelávanie inými prostriedkami ako prostredníctvom digitálnych technológií.

„Škola deti vzdelávala iba distribúciou pracovných listov na týždennej báze, pričom im pri ich vypracovávaní neposkytovala podporu ani ich nevyhodnocovala,“ doplnil ďalej server.

Okresný súd v Prešove teda rozhodol, že štát sa dopustil diskriminácie v prístupe k vzdelaniu z dôvodu sociálneho pôvodu, majetku a rómskeho etnického pôvodu žalobkyne, a porušil aj jej právo na prístup k informáciám.

Ďalej rozhodol, že štát neprijal primerané opatrenia vrátane zabezpečenia prístupu k internetu a digitálnym technológiám.

ilustračné foto

Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM