Recept na dnes

Nedeľa v humenských domácnostiach? Nie všade sa klepú rezne, veď sledujte

Rezne sú rezne, ale nasledujúce riadky možno inšpirujú aj práve vás. Zisťovali sme totiž, čo varia v nedeľu Humenčania.

Ilustračný obrázok k článku Nedeľa v humenských domácnostiach? Nie všade sa klepú rezne, veď sledujte
Zdroj: pixabay.com / CC0 1.0

Dostali sme sa do záverečnej fázy týždňa a možno aj vy už rozmýšľate nad tým, čo budete variť v nedeľu na obed. Možno sa necháte inšpirovať Humenčanmi, ktorí nám prezradili, čo zvyknú variť práve v tento deň ničnerobenia.

„Naposledy to bola krkovička na cibuli. Je to jedlo, ktoré robíme len cez víkendy, mäso pečieme na málo stupňoch a dlho, tri aj štyri hodiny, tak aj preto cez víkendy,“ vysvetlil Peter, ktorý je mimochodom vyučený kuchár, a aj keď sa tejto práci nevenuje, varenie zostalo jeho vášňou.

Ďalšiu zaujímavú inšpiráciu ponúkol Jozef. „Najčastejšie, aspoň v poslednom čase, robíme v nedeľu takzvanú slovenskú čínu. Používame kuracie prsia, okrem nich je základom veľa kari a mrkvovo-zelerové "rezance“."

Podľa očakávania sme v rámci odpovedí natrafili aj na klasiku. „Rizky a šalát,“ znela jasná odpoveď Katky a ako prezradila, jeden čas mali rezňov u nich doma už cez hlavu, takže mali dlhšiu pauzu, kedy ich nahrádzali rôznymi inými jedlami. „Potom sme sa ale k tomu vrátili. Nie vždy samozrejme máme v nedeľu "rizky“, ale pomerne často," doplnila.

„Mávame väčšinou klasiku: fašírky alebo rezne,“ zareagovala na rovnakú otázku ďalšia Humenčanka Jana.

Oslovili sme aj mladší ročník, konkrétne študentku Dominiku. „Moji rodičia vymýšľajú vždy nejaké novoty, mňa do kuchyne ani nepustia. Chystám akurát tak stôl,“ poznamenala s úsmevom a vylovila z pamäte, že naposledy bola u nich v nedeľu na obed panenka na hubách a opekané zemiaky.

A ako to býva u dôchodcu Jána? „Pamätám si, že kedysi, keď som bol ja dieťa, mali sme na obed vždy len pirohy. U mojej ženy bola pre nedeľu typická kapustová polievka. Dnes je to vždy niečo iné, väčšinou ale mäso. rezne, kurča…,“ prezradil.

Záverom ešte jedna zaujímavá inšpirácia od Martina. Mäsové guľky s hustou omáčkou z paradajok a k tomu knedlík alebo zemiaky. „Dôležitou ingredienciou je bazalka, ktorú pridávame do mäsa i do omáčky,“ prezradil. Dodal, že aj keď to nevaria každú nedeľu, práve toto jedlo je v poslednom období ich častou voľbou.

Hľadáte aj ďalšie inšpirácie? Neprehliadnite našu kategóriu Recept na dnes.

Sledujte nás aj na našom Facebooku, Instagrame a Twitteri a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Humenného a okolia.

A viete, že nedávne online hlasovanie na našom portáli o naj jedlo Zemplína vyhrali holúbky? Pozrite si videorecept.

Zdroj: Dnes24.sk

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM