Kultúra

Nechcú stratiť kontakt s divákmi: Divadlo v Prešove sa chystá na premiéru

Neprvoplánová komédia Mirandolina od Carla Goldoniho je snahou aj počas pandémie fungovať tak, aby divadlo nestratilo kontakt s divákmi.

Ilustračný obrázok k článku Nechcú stratiť kontakt s divákmi: Divadlo v Prešove sa chystá na premiéru
8
Galéria
Zdroj: TASR/Milan Kapusta

Pripraviť na podklade textu Mirandolina od Carla Goldoniho neprvoplánovú komédiu bolo ambíciou realizačného tímu Divadla Alexandra Duchnoviča (DAD) v Prešove.

Riaditeľ verí

Počas tlačovej konferencie to povedal hosťujúci režisér inscenácie Michal Spišák. Premiéru predstavenia pripravujú na piatok 18. decembra. Riaditeľ DAD Marián Marko verí, že k nej pri dodržaní prísnych protipandemických opatrení skutočne dôjde.

Pre Spišáka, absolventa Vysokej školy múzických umení v Bratislave so skúsenosťami zo spolupráce s divadlami napríklad v Trnave, Zvolene, Košiciach, aktuálne režiséra v slobodnom povolaní, ide o prvú premiéru v DAD.

„Po roku známosti s divadelníkmi v tomto súbore môžem povedať, že som tu našiel nielen známych, ale i dobrých kamarátov. To je aj princíp mojej režisérskej práce, vždy je lepšie keď pri príprave inscenácie panuje kamarátska spolupráca. Komédiu inscenujem vždy tak, aby sa na ňu dalo pozerať i vtedy, keď sa v sále nikto nesmeje,“ konštatoval Spišák.

Aby nestratili kontakt

„Je to režisér, ktorý nejde proti hercovi, snažil sa nám celú realizáciu hry zjednodušiť a súhlasím aj s tým, že to vôbec nie je komédia len tak na prvý pohľad,“ doplnil jeho asistent a predstaviteľ hlavnej postavy sluhu manipulátora Skapena Michal Kucer.

Okrem Kucera v inscenácii účinkujú Zdenka Kvasková, Iveta Fejková, Martin Oravec a Vladimír Roháč. Otcov si zahrali Vasiľ Rusiňák a Jozef Tkáč, poslednú dejovú postavu stvárňujú v alternácii Jozef Pantlikáš a umelecký šéf súboru Ľubomír Mindoš.

Inscenačný tím dopĺňajú hosťujúci scénograf Jaroslav Daubrava, hosťujúci autori kostýmov Miroslav Daubrava a Alžbeta Vakulová, hudbu ako hosť skomponoval Viliam Stanek. Dramaturgičkou inscenácie a upravovateľkou pôvodného textu bola Terézia Mindošová.

Raz v Humennom

Podľa Marka sa DAD i počas pandémie snaží fungovať tak, aby nestratil kontakt s divákmi. Obmedzená je však zájazdová činnosť súboru, v posledných týždňoch stihli odohrať jedno predstavenie v Humennom.

V januári budúceho roka by chceli hrať štyrikrát do týždňa v Prešove, tradične to bolo raz.

V 75. sezóne, vrátane tých, ktoré divadlo absolvovalo pod názvom Ukrajinské národné divadlo v Prešove, je Mirandolina 383. premiérou DAD. Z prostriedkov komisie pre ukrajinskú národnostnú kultúru realizáciu inscenácie podporil Fond na podporu kultúry národnostných menšín.

Zábery zo skúšky pred premiérou nájdete v priloženej fotogalérii.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Obrazom: Skúška pred premiérou komédie v Divadle Alexandra Duchnoviča
8
Galéria
Zdroj: TASR/Milan Kapusta

Kultúra v Prešove a na Šariši

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM