Nebo a peklo na pôde Hotelovej akadémie. Alebo maturitná skúška trocha inak
Nebo a peklo bol názov praktickej časti maturitnej skúšky 5. C triedy Hotelovej akadémie v Prešove, ktorú absolvovali v utorok 23.4.2013 v priestoroch svojej školy. Privítanie hostí na ich maturitný raut spestrili predstavitelia „Neba a Pekla“.
Pekelne krásna slečna a rohatý mladík boli v kontraste s nežnou dievčinou a nebeským ,nevinným anjelikom. Všetci žiaci mali dopredu rozdelené úlohy. Jedni sa starali o varenie aj o výdaj stravy ,ďalší mali na starosti obsluhu za barovým pultom. Manažérom programu bol Martin Župina, ktorý ho zároveň aj uvádzal. Na akcii vystúpil Martin Husovský, huslistky Zuzana Výrosteková a Júlia Onuferová, speváčka Ľubomíra Hanušinová a herec z Kendického ochotníckeho divadla Štefan Baran.
Manažérkou prípravy rautu a celého popoludnia bola Martina Sabolová. Večer som oslovil marketingovú manažérku Lujzu Oriňákovú, ktorej som položil aj niekoľko otázok k popoludniu.
Z čoho vznikol názov podujatia “ Nebo a Peklo“ ?
Keďže sú pre každého z nás nebo a peklo neznáme priestory, lákalo nás
navodiť si i ch magickú atmosféru a priblížiť tak hosťom čo ich možno
v budúcnosti čaká. Nikto z nás presne nevie ako to tam vyzerá a tak sme
mohli naplno zapojiť našu fantáziu a estetické cítenie, ktoré
v nás tkvie.
Čo bolo potrebné vynaložiť z pozície žiaka, aby ste sa
pripravili na maturitnú skúšku?
S prípravami to bolo doslova nekonečné peklo. Realizácii predchádzala
dôkladná písomná príprava každého študenta. Už od decembra sme začali
oslovovať sponzorov a snažili sa akciu spropagovať. Dva dni chystania nás
stáli kopec energie, kreativity a trpezlivosti. Vložili sme do toho všetko,
od ďalekého začiatku až po záverečné upratovanie.
Ako prebiehala príprava tých krásne aranžovaných jedál
?
Kuchári si recepty navrhovali i prispôsobovali podľa svojich potrieb a
každý výrobok si doma poctivo skúšali. V kuchyniach ich koordinovala
šéfkuchárka pani Ivana Tomková.
Prezraďte, kto boli zahraniční hostia …
Našim čestným hosťom bol člen Prezídia Európskej asociácie škôl
hotelierstva a turizmu pán Hans Russegger, ktorý pricestoval z Rakúska a
páni manažéri z Bratislavského hotela Mercure, kde chodíme na prax.
Aké bolo hodnotenie maturitnej komisie a ako sú spokojní žiaci
?
Komisia nás hodnotila v celku pozitívne. Malé chybičky, ktoré sa vyskytli
si mnohí z nás vezmú ako ponaučenie pre naše budúce povolania. My sme
s akciou maximálne spokojní. Teraz sa môžeme začať naplno pripravovať na
ústnu časť maturity.
Text a foto: František Eštočin