Monika Földešiová Kultúra

Návštevníci šiestich drevených chrámov môžu využiť audiosprievodcu

Návštevníci niektorých drevených gréckokatolíckych chrámov na severovýchode Slovenska sa budú môcť o týchto unikátnych sakrálnych stavbách dozvedieť viac aj vďaka novým prezentačným materiálom.

V chrámoch v obciach Kožany, Jedlinka, Potoky, Nižný Komárnik, Uličské Krivé a Kalná Roztoka bude k dispozícii tzv. audiosprievodca, ktorý ponúkne informácie v desiatich jazykoch, okrem toho pribudol aj nový informačný leták o drevených chrámoch na východe Slovenska, prezentačná brožúrka či pamätná turistická pečiatka.
Ako pre TASR uviedol koordinátor projektu Daniel Dzurovčin, prípravu a vydanie prezentačných materiálov zabezpečilo Gréckokatolícke arcibiskupstvo Prešov v rámci projektu Prezentácia drevených chrámov na medzinárodnej drevenej ceste.
„Ide o jeden z viacerých projektov, ktoré arcibiskupstvo realizuje na poli záchrany a prezentácie drevených chrámov. Aktivity tohto projektu prebiehali od marca 2010 do februára tohto roka v celkovej hodnote viac ako 46.000 eur,“ konštatoval Dzurovčin. Dodal, že projekt bol spolufinancovaný z prostriedkov Európskeho fondu regionálneho rozvoja v rámci Programu cezhraničnej spolupráce Poľsko – Slovenská republika 2007 – 2013.
Prešovské arcibiskupstvo, ktoré má vo vlastníctve 27 z 36 grécko­katolíckych drevených chrámov na východnom Slovensku, podľa Dzurovčina už niekoľko rokov vyvíja enormné úsilie na ich záchranu a prezentáciu. Pripomenul, že ide o skvosty ľudovej sakrálnej architektúry, z ktorých väčšina naďalej slúži veriacim k ich duchovnému životu, preto postupne prebieha kompletná rekonštrukcia chrámov, ktorá je finančne veľmi náročná.
„Gréckokatolíckej cirkvi nesmierne záleží na ich zachovaní pre ďalšie generácie, pretože vypovedajú o viere, pokore, ale aj o zručnosti Božieho ľudu, ktorý ich postavil a stále udržiava ako miesta stretnutia s Bohom a blížnym,“ dodal Dzurovčin.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM