Michala Halásová Kultúra

Návraty. Galéria Abilympiáda hostí ďalšiu výstavu

Návraty – to je názov aktuálnej výstavy v prešovskej bezbariérovej Galérii Abilympiáda. Výstava je návratom dvoch prešovských umelcov, Jána Bartka a Pavla Feňuša k dávnejším plánom. Vernisáž sa uskutočnila vo štvrtok, 11. apríla a výstava potrvá do polovice mája 2013.

Ilustračný obrázok k článku Návraty. Galéria Abilympiáda hostí ďalšiu výstavu
Zdroj: Dnes24.sk

Diela pre výstavu poskytli dvaja prešovskí výtvarníci Ján Bartko a Pavol Feňuš. Obidvaja sa poznajú ešte z čias štúdia. Dlhé roky ich spájala predstava spoločnej autorskej výstavy, ktorú sa im podarilo teraz zrealizovať. Ján Bartko pôsobil ako pedagóg na Katedre výtvarnej výchovy a umenia na Filozofickej fakulte Prešovskej univerzity. Pavol Feňuš, tiež bývalý pedagóg, sa momentálne venuje maľbe. K tejto svojej láske sa dostáva po rokoch strávených v rôznych pedagogických funkciách.

Autori ponúkajú ukážky svojej úplne novej poslednej tvorby. Oleje, pastely a akvarely situované do prostredia Slovenska a Stredomoria. Názov Návraty, ako povedali autori, vybrali preto, že ide o návrat k ich dávnemu plánu, návrat Pavla Feňuša k maľbe ako aj návrat k istým motívom. Výstavou sa chcú podeliť o svoje zážitky.

Moje obrazy sú svojim spôsobom komunikovateľné, je vidieť čo na nich je. Chcem sprítomniť vizuálne zážitky, ktoré som mal, a ktoré stále mám. Dávam veci do súvisu, chcem aby bol jeden obraz kondenzovaným vyjadrením krajiny. To znamená, že v jednom obraze je obrazov viacero. Spájam ich na základe vnútorného vzťahu,“ poodhalil tajomstvo svojej tvorby Ján Bartko.

Pavol Feňuš k svojej tvorbe povedal: „Moje maľby prechádzajú od konkrétnych námetov z krajiny Slovenska do abstraktných krajiniek. Maľujem prírodu, ľudí, kvety, stromy v rozličných ročných obdobiach, v rôznej dennej dobe. Umeleckým spôsobom chcem vyjadriť krásy sveta, ktoré vnímam okolo seba.“

Výstavu si môžu milovníci umenia pozrieť v priestoroch bezbariérovej Galérie Abilympiáda.

Navraty
3
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM