Tlačové správy

Návrat do práce po materskej dovolenke

Končí sa vám materská, resp. rodičovská dovolenka a stojíte pred náročnou výzvou vrátiť sa do práce. Máte z tejto novej životnej etapy radosť alebo naopak obavy?

Ilustračný obrázok k článku Návrat do práce po materskej dovolenke
Zdroj: Shutterstock.com/Oksana Klymenko

Materská dovolenka býva pre ženu jedným z najdôležitejších období života. Stredobodom jej vesmíru sa stal malý človiečik, o ktorého sa je potrebné starať prakticky 24/7. Pracovné povinnosti preto boli na dlhú dobu nahradené starostlivosťou o bábätko a chod domácnosti. Pracovný kolektív tvorený dospelými ľuďmi, s ktorými bolo možné zmysluplne komunikovať, nahradilo malé dieťa a jeho jednoduchší svet rozprávok a hier.

Život ženy – matky sa počas tohto obdobia zmenil na stereotypný kolotoč tých istých každodenných povinností. Niet preto divu, že mnohé sa už nevedia dočkať návratu do práce a vytúženej socializácie. Sú však aj také, ktoré životu na materskej dovolenke “prepadli” natoľko, že sa návratu do práce prirodzene obávajú.

Najväčšie obavy žien – matiek pred návratom do práce

Veľa žien jednoducho cíti, že vypadli z pracovného tempa. Doba sa rýchlo mení a mnohé profesie sú natoľko dynamické, že je pre ženy po 3 rokoch strávených na materskej dovolenke náročné naskočiť do rozbehnutého kolotoča, ktorý už stihol prejsť niekoľko zastávok. Obavy, že nenaplnia očakávania svojho zamestnávateľa, kolegov či samých seba, sú preto prirodzené a patria k veľmi častým.

Ďalšou z bariér, ktoré matky pred návratom do zamestnania pociťujú, je stres z toho, či budú všetko stíhať. Svoj čas, ktorý doteraz venovali výlučne dieťatku a starostlivosti o domácnosť, už totiž budú musieť rozdeliť aj medzi prácu. A to v nemalom pomere! Mnoho žien sa preto ocitá pod veľkým tlakom, ako všetky tieto povinnosti skĺbiť tak, aby všetko fungovalo ako má. Pocit zlyhania býva mocný pán a dokáže vniesť do inak fungujúcej rodiny napätú atmosféru.

Čo ak to jednoducho nevyjde? Čo ak žena, ktorá je manželkou, matkou a znovu aj zamestnankyňou, skrátka neunesie celé to bremeno, ktoré už onedlho skončí na jej pleciach? Príde nakoniec o svoju prácu? Mnohé pracovné pozície a spoločnosti totiž, žiaľ, nebývajú veľmi ústretové voči ženám – matkám, ktoré z rodinných príčin potrebujú väčšiu časovú flexibilitu či priestor na doplnenie si nových vedomostí.

Tam, kde sa ľuďom pracuje dobre

„V UNIQA GSC podávame ženám po materskej dovolenke skutočne pomocnú ruku. Okrem časovej flexibility, ktorá spočíva v prispôsobení si pracovného času tak, aby čo najviac vyhovoval našim zamestnancom a ich individuálnym potrebám, ponúkame v rámci nášho pestrého balíka zamestnaneckých benefitov aj možnosť práce formou home office,” hovorí Jana Kosdiová, vedúca HR oddelenia v UNIQA GSC, a dodáva: „Veľmi oceňovaným je aj benefit bezplatného vzdelávania. Keďže mamičky na materskej dovolenke toho veľmi s bábätkom “nenašprechujú”, môžu si, ako sa hovorí, oprášiť vedomosti v rôznych jazykových kurzoch, ktoré poskytujeme zamestnancom v rámci ich pracovnej doby. Takisto ponúkame aj bezplatné IT kurzy, kurzy osobnostného rozvoja a mnohé iné.”

Chcete sa o možnostiach práce v UNIQA GSC dozvedieť viac?

Zdroj: UNIQA GSC

(PR) – Za obsah a fotografie zodpovedá objednávateľ tejto správy

Zdroj: UNIQA GSC
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM