Rôzne

Národný dopravca Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) predstavil nový

Ilustračný obrázok k článku Národný dopravca Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) predstavil
nový
Zdroj: ZSSK

Národný dopravca Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) predstavil nový cestovný poriadok, ktorý začne platiť od 11. decembra a zároveň s ním zavádza tento dopravca aj niekoľko zaujímavých noviniek. Do nasledujúcich riadkov sme vybrali tie, ktoré by mohli Prešovčanov a spol. zaujímať najviac.

Štátne IC vlaky sú späť

Národný dopravca vracia na trate vlaky najvyššej kategórie InterCity (IC). Podľa slov hovorcu a riaditeľa Odboru komunikácie ZSSK Tomáša Kováča pôjde o historicky najrýchlejšie pravidelné vlakové spojenie Bratislavy a Košíc, pričom čas jazdy bude 4 hodiny 42 minút.

„InterCity je projekt s obrovským rozvojovým potenciálom. Našou ambíciou je byť v prevádzkovom zisku už v prvom roku fungovania a kvalitnými službami a marketingom navýšiť počty cestujúcich a neskôr aj kapacity tak, aby sme čierne čísla dosiahli vo štvrtom roku fungovania,“ uviedol Filip Hlubocký, predseda predstavenstva a generálny riaditeľ ZSSK.

Zdroj: ZSSK

Štátne IC vlaky budú štartovať z Bratislavy o 9:47 a 15:47. Opačným smerom z Košíc pôjdu v pondelok až sobotu o 7:31 a 15:31, v nedeľu o 9:31 a 15:31. „Popoludňajší vlak z Bratislavy bude pokračovať ako priama súprava až do Humenného,“ doplnil T. Kozák. Prešovčania budú môcť v tomto prípade prísť domov tradične s prestupom v Kysaku, kde počkajú na prípoj. Výška cestovného bude podľa neho závisieť na tom, v ktorý deň záujemca pocestuje a ktorý spoj si vyberie.

Novinky aj v medzištátnej

V medzištátnej nočnej doprave sa po prvýkrát predstavia priame vozne ZSSK z východného Slovenska do Viedne a do Brna. „Mnohí obchodní cestujúci, pracujúci či študenti cestujú z východného Slovenska do Rakúska či Českej republiky. Nové priame vozne bez prestupu im komfort cestovania výrazne zvýšia,“ zdôraznil Karol Martinček, člen predstavenstva ZSSK a riaditeľ úseku obchodu.

Top novinky pre Prešovčanov v kocke

Možnosti v stanici Kysak k IC vlakom do/z Prešova:

  • od vlaku IC 513 (Bratislava hl.st. 15:47 – Kysak 20:16 – Košice 20:29) bude premávať nový denný vlak Os 8750 Kysak (20:25) – Prešov (20:40)
  • ku vlaku IC 514 (Košice 9:31 – Kysak 9:44 – Bratislava hl.st.14:13) bude zabezpečený v nedeľu prípoj v stanici Kysak vlak Os 8751 Prešov (9:18) – Kysak (9:33)
  • Súprava vlaku IC 513 (Bratislava hl.st. 15:47 – Košice 20:29) bude pokračovať z Košíc až do Humenného (príchod 22:40), s možnosťou prestupu v Kysaku a počkať na prípoj do Prešova.
  • Nové 2 páry vlakov InterCity z Bratislavy do Košíc. Podľa ZSSK, pôjde o historicky najrýchlejšie pravidelné spojenie s časom 4 hodiny, 42 minút s možnosťou prestúpiť v Kysaku a počkať na prípoj do Prešova.
  • Nový priamy vozeň Košice – Viedeň, Prešov – Košice – Brno, Humenné – Cheb.
  • Vytvorenie nových prípojov k IC vlakom na linke Košice – Čierna nad Tisou a späť. Prípoje v stanici Kysak k IC vlakom do/z Prešova.
  • Zavedenie priameho spojenia popoludní z Bratislavy do Humenného s možnosťou prestupu v Kysaku a počkať na prípoj do Prešova.

Linka Košice – Kysak – Prešov /Lipany a späť (trať 188)

  • V čase denných dopravných špičiek jazdia osobné vlaky každú hodinu, mimo špičiek v dvojhodinovom takte. Medzi Košicami a Prešovom (33 km) premávajú vlaky každú hodinu počas celého dňa. Prípoje na/od vlakov diaľkovej dopravy budú v Kysaku zabezpečené ako doteraz.
  • Pre vytvorenie prípoja od vlaku IC 513 v smere z Bratislavy bude premávať nový denný vlak Os 8750 Kysak (20:25) – Prešov (20:40)
  • Prípoj v stanici Kysak ku vlaku IC 514 v smere do Bratislavy zabezpečí v nedeľu vlak Os 8751 Prešov (9:18) – Kysak (9:33)

Linka Prešov – Vranov nad Topľou – Humenné a späť (Trať 193)

  • Vlaky jazdia na linke v dvojhodinovom takte, v špičke každú hodinu. K všetkým vlakom z Humenného sú v Prešove zabezpečené prípoje do Kysaku. (Kysak je prestupná stanica na diaľkové vlaky v smere do Žiliny a Bratislavy, aj v smere do Košíc). Na trati tvoria absolútnu väčšinu nové dieselmotorové súpravy alebo modernizované resp. nové vozne.

Linka Prešov – Bardejov (Trať 194)

  • Osobné vlaky jazdia každé dve hodiny. Na trati je 100% vlakov vedených novými modernými dieselmotorovými jednotkami (861). Ide o komfortné klimatizované súpravy s wifi a prepravou bicyklov aj imobilných cestujúcich.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Prešova a okolia.

Foto: Ilustračné

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM