Správy

Najvyššie krajské ocenenia od župy: Laureátmi sú folklórny súbor Vranovčan aj Čekovská

Počas histórie krajského ocenenia sa medzi laureátov dostali zvučné mená ako exprezident SR Michal Kováč, spevák Peter Lipa, speváčka Marika Gombitová.

Ilustračný obrázok k článku Najvyššie krajské ocenenia od župy: Laureátmi sú folklórny súbor Vranovčan aj Čekovská
Zdroj: TASR/Veronika Mihaliková

Prešovský samosprávny kraj (PSK) udelil šiestim laureátom najvyššie krajské ocenenia.

Cenu PSK a Cenu predsedu PSK odovzdali vo štvrtok 14. 12. na Veľkej scéne Divadla Jonáša Záborského v Prešove v rámci slávnostného udeľovania Ceny PSK za rok 2023. TASR o tom informovala Lea Lehotská z oddelenia komunikácie a propagácie Úradu PSK.

„Už po 19-krát sme mali možnosť oceniť tých, ktorí naozaj tvorili tento kraj, alebo pomáhali tvoriť tento kraj. Na druhej strane boli výnimoční nielen tu v našom PSK, ale aj v rámci celého Slovenska a, ako sme mali možnosť počuť a vidieť, aj v zahraničí, čo ma naozaj teší. Pripomenúť si tých, ktorí niečo vytvorili, je dôležité nielen pre nás, pre túto generáciu, ale aj pre ďalšie,“ uviedol predseda PSK Milan Majerský.

Jedinečný prínos Čekovskej

Cenu PSK za rok 2023 získala skladateľka a hudobníčka Ľubica Čekovská za jedinečný prínos v oblasti kultúry a hudobného umenia na Slovensku a za výnimočné výsledky s medzinárodným presahom. Cenu za ňu prezvala jej teta Ivana Mocáková.

Ďalším laureátom sa stal folklórny súbor Vranovčan. Za 55 rokov svojej existencie má na konte vyše 1800 vystúpení doma i v zahraničí.

Cenu PSK si vyslúžil za dlhoročnú kvalitnú prezentáciu tradičnej ľudovej kultúry a významnú zahraničnú reprezentáciu Prešovského kraja.

Ocenená bola aj profesorka Anna Eliášová za mimoriadne celoživotné zásluhy v rozvoji slovenského zdravotníctva v oblasti ošetrovateľstva. Počas svojej kariéry sa zaslúžila o vznik Fakulty zdravotníckych odborov Prešovskej univerzity v Prešove, na ktorej čele stála 16 rokov.

Laureátom Ceny predsedu PSK sa stal lesník a ochranár Mikuláš Michelčík, ktorý výrazným spôsobom prispel k rozvoju lesníckych škôl a do roku 2003 stál na čele Štátnych lesov TANAP-u.

Ďalší laureáti

Cenu si prebral za výnimočnú dlhoročnú činnosť v oblasti odborného lesníctva, lesného hospodárstva a ochrany prírody Prešovského kraja.

Predseda PSK ocenil i vydavateľa, básnika a prekladateľa Petra Milčáka, ktorý si po revolúcii založil vlastné vydavateľstvo pod názvom Modrý Peter.

Ocenený bol za výnimočný prínos v oblasti rozvoja slovenskej literatúry a knižnej kultúry.

Trojicu laureátov Ceny predsedu PSK uzavrelo Podkarpatské vojvodstvo. Ocenenie si prevzalo za dlhoročné priateľstvo a partnerstvo, intenzívny rozvoj cezhraničnej spolupráce a mimoriadnu angažovanosť pri podpore Karpatského regiónu.

S poľským partnerom totiž kraj spolupracuje už 15 rokov.

Počas histórie najvyššieho krajského ocenenia sa medzi laureátov dostali zvučné mená ako napríklad exprezident SR Michal Kováč, spevák Peter Lipa, speváčka Marika Gombitová, vedec Pavol Čekan, umelecký sklár Ján Zoričák, herci – manželia Stražanovci a mnohí ďalší, vrátane športových klubov či rôznych organizácií.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM