Krimi

Najvyšší súd rozhodol: Prešovský poslanec Rudolf Dupkala dostal 5 rokov nepodmienečne

Prešovský mestský a krajský poslanec Rudolf Dupkala dostal za prijímanie úplatku päťročný nepodmienečný trest odňatia slobody.

Ilustračný obrázok k článku Najvyšší súd rozhodol: Prešovský poslanec Rudolf Dupkala dostal 5 rokov nepodmienečne
Zdroj: TASR/Milan Kapusta

Najvyšší súd (NS) SR v utorok potvrdil skorší verdikt Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku. Rozhodnutie je právoplatné.

Dupkala nebol na utorkovom verejnom zasadnutí prítomný. Svoju neúčasť ospravedlnil zdravotným stavom. Súhlasil s konaním v jeho neprítomnosti. Najvyšší súd jeho odvolanie, rovnako ako odvolanie prokurátora proti rozsudku ŠTS z marca 2022 zamietol.

Príkaz na výkon trestu

Vykonané dôkazy sú podľa odvolacieho senátu dostatočné na preukázanie viny.

„Súd nezistil zásadné chyby, ktoré by mali vplyv na konečné rozhodnutie,“ povedala predsedníčka senátu Dana Wänkeová. Súd zároveň vydal príkaz na dodanie Dupkalu do výkonu trestu.

Prokurátor vo svojom odvolaní navrhoval prísnejší trest vrátane peňažného trestu, s čím sa Najvyšší súd SR nestotožnil.

„Rozhodnutie súdu musíme akceptovať,“ reagoval prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Matej Izakovič. Dupkalov obhajca Peter Čurilla na otázky médií neodpovedal.

Odvolacie konanie sa malo pôvodne uskutočniť ešte v novembri 2023. Pre prekážku na strane senátu, chorobu obhajcu či ospravedlnenia Dupkalu sa napokon uskutočnilo až na piaty pokus.

Čo Dupkala pripustil

Dupkala mal podľa obžaloby žiadať od investora tréningovej ľadovej plochy v apríli 2018 úplatok vo výške 20-tisíc eur.

Na rokovaní mestského zastupiteľstva mal za to pri schvaľovaní finančného príspevku vo výške 600-tisíc eur hlasovať za návrh riešenia, ktorý bol predložený žiadateľom – investorom.

Dupkala na hlavnom pojednávaní ŠTS pripustil, že ho investor dvakrát požiadal o pomoc. Prvý raz sa mal prihovoriť, aby sa proti výstavbe haly neuskutočnila petícia, a rovnako mal byť oslovený s prosbou o pomoc pri výstavbe parkovacích miest. Odmieta, že by za to žiadal či prijal úplatok. Cíti sa byť nevinný.

archívne foto

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM