Správy

Najviac oranžových okresov je na východe: Kde v Prešovskom kraji sa zhoršila situácia?

Východ republiky na tom nie je v tomto ohľade najlepšie, až päť okresov bude oranžových práve v najväčšom kraji na Slovensku.

Ilustračný obrázok k článku Najviac oranžových okresov je na východe: Kde v Prešovskom kraji sa zhoršila situácia?
Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa

Riaditeľ Inštitútu zdravotných analýz Ministerstva zdravotníctva SR Matej Mišík poznamenal, že od pondelka 23. augusta bude z pohľadu Covid automatu 67 okresov v stupni monitoring a 12 okresov v stupni ostražitosti.

Kde je to horšie

„Pričom k zhoršeniu došlo v Banskej Štiavnici, Kežmarku, Levoči, Stropkove a Vranove nad Topľou. A k zlepšeniu do zelenej, teda do monitoringu, v okrese Košice okolie a Stará Ľubovňa,“ dodal Mišík.

Východ republiky tak na tom nie je v tomto ohľade najlepšie, až päť okresov bude oranžových v Prešovskom kraji. Ostáva v ňom totiž aj Poprad. Ostatných osem okresov v Prešovskom kraji budú v zelenom.

V zelených okresoch môžu kompletne zaočkovaní väčšinu aktivít vykonávať bez obmedzenia, s miernymi obmedzeniami musia rátať neočkovaní či netestovaní na Covid-19. Nosenie rúšok zostáva povinné v interiéroch v zelených aj oranžových okresoch.

Podmienky v oranžovom

V oranžových okresoch platia prísnejšie podmienky napríklad pre hromadné podujatia, reštaurácie, fitness centrá či wellness, ale aj svadby a kary. Počet ľudí sa bude odvíjať od režimu, ktorý si vyberie organizátor.

Prevádzkovatelia a organizátori hromadných podujatí si po novom sami určia, ktorým osobám umožnia vstup. Na výber majú z troch režimov, a to plne zaočkovaní, OTP (očkovaní, testovaní, po prekonaní Covid-19) a tzv. základ, teda všetci zákazníci bez rozdielu.

V priloženej galérii si môžete pozrieť aj aktuálny Covid automat.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Nový Covid automat od 16. augusta
4
Galéria

Ponúkame aj ďalšie aktuality zo Slovenska:

Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM