Správy

Najmodernejší ultrazvukový prístroj na Slovensku máme v Prešove: Stál 190-tisíc

Otvorenie Centra pre modernú diagnostiku a komplexnú liečbu karcinómu prostaty zaháji svoju činnosť 23.6.2021.

Ilustračný obrázok k článku Najmodernejší ultrazvukový prístroj na Slovensku máme v Prešove: Stál 190-tisíc
Zdroj: Fakultná nemocnica Prešov

Rakovina prostaty je druhé najčastejšie nádorové ochorenie u mužov. Ročne pribúda okolo 2-tisíc nových prípadov. Aktuálne je na Slovensku evidovaných viac ako 10-tisíc pacientov s týmto ochorením. Prešov Dnes 24 o tom informovalo vedenie Fakultnej nemocnice s poliklinikou J. A. Reimana.

Okolo 150

Urologické oddelenie FNsP J.A. Reimana v Prešove na čele s primárom oddelenia a zároveň prednostom kliniky urológie FZO PU v Prešove Ivanom Minčíkom, ktorý patrí medzi najuznávanejších slovenských urológov, sa dlhodobo venuje modernej diagnostike karcinómu pros­taty. 

Ročne je na oddelení novodiagnosti­kovaných okolo 150 karcinómov prostaty.

V tejto súvislosti oddelenie ako prvé na Slovensku zaviedlo od roku 2013 do klinickej praxe tzv. ci­elenú biopsiu pros­taty zameranú na histologické vyšetrenie vzoriek z prostaty, s využitím nálezov ziste­ných pri multi­parametrickom MRI prostaty.

Ponúkame aj ďalšie aktuality zo Slovenska:

Zlepšená lokalizácia

„V súčasnosti toto pracovisko robí cielenú biopsi­u prostaty po­mocou tzv. softwerovej fúz­nej biopsie pros­taty. Klinické bene­fity takéhoto postupu spočívajú najmä vo včas­nej diagnosti­ke agresívnych fo­riem karcinómu pros­taty, u ktorých adekvátna kura­tívna liečba ochráni pacien­tov pred metas­tatickým štádi­om. Týmto pos­tupom sa výraz­ne zlepšila lokalizácia ná­dorových ložís­k v prostate. Doposiaľ oddelenie urobilo viac ako 200 takýchto zákrokov a funguje ako diagnostické centrum takmer pre celé Slovensko,“ pripomína riaditeľ prešovskej nemocnice Ľubomír Šarník.

Ďalšie správy z Prešova nájdete tu:

Dôležitými aspektmi úspešnosti softwerovej cielenej biopsie prostaty sú podľa informácií vedenia prešovskej nemocnice predovšetkým skúsenosti radiológa, ktorý hodnotí nálezy a zároveň špičkový ultrazvuk vybavený moderným sofwerom, umožňujúcim digitálnu fúziu mpMRI ultrazvukového nálezu na prostate.

Za 190-tisíc eur

„Oddelenie urológie FNsP Prešov v týchto dňoch spustilo do prevádzky najmodernejší ultrazvukový prístroj na Slovensku, umožňujúci práve takýto postup. Cena tohto špičkového prístroja je 192 699 eur,“ uviedol ďalej riaditeľ Šarník s tým, že týmto prístrojom sa skompletizovalo technické diagnostické vybavenie a vytvoril sa predpoklad na otvorenie Centra pre modernú diagnostiku a komplexnú liečbu karcinómu prostaty, ktoré zaháji svoju činnosť 23.6.2021.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Hl. foto: archívne

Neprehliadnite ani správy z nášho magazínu:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM