Ľubomír Hudačko Správy

Nájdete všetkých 15 trezorov? Legendarium je tu, týka sa všetkých okresov Prešovského kraja

K novinkám projektu patrí aj múzeum Batizovská a Hasičská izba v Batizovciach, Dedinské múzeum Driečna či jazda na historickej električke Kométa.

Ilustračný obrázok k článku Nájdete všetkých 15 trezorov? Legendarium je tu, týka sa všetkých okresov Prešovského kraja
Zdroj: Severovýchod Slovenska

V Prešovskom kraji bude pre rodiny s deťmi opäť pripravený bohatý program na leto. V piatok 16. júna odštartoval už 8. ročník zábavného cestovania krajom s názvom Legendarium – Hravé leto.

Dnes24.sk o tom z Krajskej organizácie cestovného ruchu Severovýchod Slovenska informovala Barbora Čechová.

15 trezorov

V lokalitách kraja nájdu turisti pätnásť trezorov s nálepkami a v osemdesiatich zariadeniach získajú za návštevu pečiatky do brožúrky Legendarium.

Objavovať zaujímavé miesta naprieč všetkými okresmi Prešovského kraja bude možné až do 3. septembra.

Rodiny s deťmi spoznávajú lokality s legendárnymi hrdinami, ktorých je v tomto roku pätnásť. V každej lokalite je ukrytý trezor so súťažnými nálepkami, umiestnený v prírode.

Turisti ho nájdu na základe indícií.

„Okrem toho môžu získať až 40 druhov súťažných pečiatok za návštevu 80 rôznych zariadení ako sú múzeá, hrady, kúpaliská, strediská cestovného ruchu, lanovky, zábavné parky a podobne,“ priblížila ďalej Čechová.

Odmeny za nálepky

V týchto zariadeniach a turistických infocentrách na území kraja sú pre verejnosť zdarma pripravené brožúrky Legendarium so všetkými tipmi na výlety. Za nazbierané nálepky a pečiatky získavajú deti odmeny.

Na vybraných podujatiach môžu získať bonusové body.

„Hravá forma objavovania prináša reálny nárast návštevnosti. Tých je v tomto roku rekordný počet. Naším cieľom je, aby turisti strávili voľný čas v Prešovskom kraji, predĺžili svoj pobyt a objavili aj menej známe miesta, a tak podporili malých a stredných podnikateľov v regióne,“ uviedol Martin Janoško, riaditeľ KOCR Severovýchod Slovenska.

V minulom roku len do záverečného žrebovania poslalo svoje súťažné ústrižky vyše 1 550 detí, ktoré spolu vyzbierali 27 525 nálepiek a pečiatok.

Rozmanité lokality

„Prešov a okolie predstavuje turistom rytier Raslav, legenda viažuca sa k lokalite Raslav kameň pri Abranovciach. Slanské vrchy v tomto roku reprezentuje zbojník – Zapikan z rovnomennej rokliny pri obci Davidov vo vranovskom okrese,“ vysvetlila Čechová.

Rodiny s deťmi môžu spoznávať aj Vysoké Tatry s vílou Kvetuškou, Pieniny s lietajúcim Cypriánom alebo Levočské vrchy s mlynárom Michalom.

Za trezormi sa môžu vybrať aj na ďalšie zaujímavé miesta ako napríklad Gazdoráň v Poloninách, Zámčisko pri Poprade, Vrátnica pri Lačnovskom kaňone alebo na náučný chodník Čierna mláka v Bardejovských Kúpeľoch.

Nový náučný chodník

K novinkám projektu patrí aj múzeum Batizovská a Hasičská izba v Batizovciach, Dedinské múzeum Driečna, jazda na historickej električke Kométa, vláčik Andy Express v Medzilaborciach či novootvorená expozícia Kniežacia hrobka v Podtatranskom múzeu v Poprade.

„K projektu Legendarium vzniká nový zábavno-náučný chodník Tajomný les Krakovec medzi obcami Jakovany a Červená Voda v sabinovskom okrese. Turistov na chodníku sprevádzajú tabule s príbehom, rozličné interaktívne a náučné prvky. Po úspechu podobného chodníka v Údolí obrov v minulom roku sme sa rozhodli podporiť aj túto novú lokalitu,“ predstavil novú infraštruktúru Janoško. Legendarium je realizovaná s finančnou podporou Ministerstva dopravy Slovenskej republiky.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM