Zuzana Vajayová Rôzne

Najbližšie dva víkendy bude na uliciach a cestách viac policajtov

(TASR) - Polícia bude oddnes do nedele (19. 6.) na celom území Slovenska vykonávať osobitné kontroly s cieľom zníženia následkov dopravných nehôd, zníženia majetkovej trestnej činnosti a tiež priestupkov proti verejnému poriadku.

Do celoslovenskej kontroly sa zapoja policajti dopravnej, poriadkovej a železničnej polície spolu s hraničnou a cudzineckou políciou. Účelom je najmä znížiť počet smrteľných dopravných nehôd zavinených chodcami, cyklistami a motocyklistami.

Chodci, vrátane korčuliarov, zapríčinili v minulom roku 617 dopravných nehôd, pri ktorých zomrelo 44 osôb. Cyklisti v rovnakom období zavinili celkovo 404 dopravných nehôd, straty na životoch policajti zaznamenali v 10 prípadoch. V prípade motocyklistov polícia v minulom roku zaevidovala 315 dopravných nehôd. Pri týchto nehodách zomrelo 15 osôb.

Kontroly budú zamerané na hlavné príčiny vážnych dopravných nehôd, ktorými sú nedodržanie povolenej rýchlosti vozidiel, požívanie alkoholu alebo návykových látok vodičmi a porušovanie povinností vodičov.

Polícia sa tiež zameria na kontrolu dodržiavania povinností účastníkov cestnej premávky na železničných priecestiach a v ich blízkosti. Na železničných staniciach a v dôležitých železničných uzloch, ako aj v ich blízkosti, bude kontrolovať verejný poriadok.

Verejný poriadok bude polícia kontrolovať aj v iných miestach s vyšším počtom osôb, a to najmä v dopravných špičkách. Pozornosti neujdú priechody pre chodcov, miesta v blízkosti škôl, zastávok MHD, parky a parkoviská. Tie bude polícia vyberať na základe vlastnej analýzy dopravných nehôd, intenzity pohybu chodcov či možného výskytu konzumácie alkoholu alebo drog.

Rovnako je cieľom zlepšenie bezpečnostnej situácie na úseku majetkovej trestnej činnosti a priestupkov proti verejnému poriadku.

Polícia pripravuje podobnú celoslovenskú osobitnú kontrolu aj na budúci víkend.

TASR informoval hovorca Prezídia Policajného zboru SR Michal Slivka.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM