Tlačové správy

Naj otázka u zubára: Čo mi budete robiť?

Určite súhlasíte s tým, keď k otázke z titulku pridáme ďalšiu „bude to bolieť“?

Ilustračný obrázok k článku Naj otázka u zubára: Čo mi budete robiť?
Zdroj: Schill Dental Clinic

Je potrebné pacientovi trpezlivo a zrozumiteľne vysvetliť, ako bude ošetrenie prebiehať a rovnako ho ubezpečiť, že nebude bolestivé. Jeho pokoj v kresle je aj pre nás, lekárov, veľkou výhodou,“ hovorí primár MUDr. Alexander Schiil, ktorý vrátil zdravý a spokojný úsmev pani Dagmar.

Otázky boli jedinými vetami, ktoré bola Dáška schopná pri prvej návšteve Schill Dental Clinic zo seba dostať. Sužoval ju obrovský strach zo zubára. Strach z bolesti, z odsúdenia, z výsledku, strach z toho, či to vôbec zvládne. Strach jej na pár rokov jednoducho „zavrel ústa“. Nevedela sa usmievať, hanbila sa komunikovať s ľuďmi. Odhodlanie dať veci do poriadku napokon zvíťazilo. „Moje obavy zo všetkého boli menšie, čím viac sa so mnou sestričky a pán doktor rozprávali, vysvetľoval mi, čo, ako a kedy budeme riešiť. Po prvej návšteve som už vedela, že na tú ďalšiu už nemám dôvod báť sa.

Pri prvej prehliadke, všetkých potrebných vstupných vyšetreniach bolo jasné, že Dáškin chrup potrebuje radikálnu očistu. „Potrebovali sme dôkladnú dentálnu hygienu, ktorá ukázala stav chrupu v plnej paráde. Následne sme odstránili už mŕtve zuby, zvyšky koreňov, opravili sme kazy. To všetko s jediným cieľom – pripraviť chrup pre implantáty. Tie boli totiž jediným riešením problému našej pacientky. Jediným, ideálnym a trvalým,“ konštatuje primár.

Práce postupovali podľa plánu ako v dobre nakreslenom projekte. Od prvej návštevy ustráchanej ženy po poslednú kontrolu usmiatej sebavedomej dámy uplynulo doslova pár týždňov. Za ten čas sme sa rozprávali o všetkom a nechýbali ani ďalšie „zubárske“ otázky.

Zdroj: Schill Dental Clinic

Ak mi chýba jeden zub, nič sa nedeje, však?

Otázka a „vyjednávanie“ v jednom, čo poviete. Omyl, deje sa. Prečo? Chýbajúci zub, ktorý vytvoril v zuboradí medzeru vplýva najmä na jeho funkčnosť. V zubnom oblúku aj na kosti v priestore chýbajúceho zuba prebiehajú nechcené zmeny. Napríklad zuby, ktoré s medzerou susedia, sa často k nej posúvajú alebo sa časom do nej zoskupujú. Protiľahlé zuby majú zas tendenciu vyrastať. Následkom chýbajúceho zuba sa nevyhne ani kosť pod ním. Tým, že je menej zaťažená, kostná hmota jednoducho ubúda. Chýbajúci zub „počuť“ aj na našej artikulácii a obmedzuje nás aj pri konzumovaní potravy. V prípade, ak dlhodobo v zadnej časti zubného oblúka zuby chýbajú, môže sa naša čeľusť postupne deformovať. Implantáty tieto problémy vzniknuté práve chýbajúcimi zubami vyriešia.

Je implantát skrutka, ktorú si môžem kúpiť?

Ak ste prišli o zub aj s koreňom, implantát ho v plnej miere nahradí. Je to vlastne „umelý koreň“, ktorý sa umiestni do kosti a drží náhradný zub, alebo mostík. Vyzerá ako skrutka, ktorá sa môže použiť do hornej a dolnej čeľuste. Vyrába sa z titánu, alebo iných materiálov vhodných pre použitie v ľudskom tele. Implantáty sú fixované v kosti, aby poskytli stabilnú základňu pre jeden, alebo viac náhradných zubov nazývaných korunky alebo mostíky. Na rozdiel od umelého chrupu, implantáty sú trvalo vsadené a netreba ich na noc vyberať. Výhodou skrutkovaných náhrad – či už jedného zuba alebo viacerých (napríklad skrutkované mostíky) je v tom, že v prípade potreby je možné ich ľahko a bez poškodenia sňať a opraviť.

www.schill.sk

Najskôr zdravé, potom pekné
4
Galéria
Zdroj: Schill Dental Clinic

(PR) – Za obsah a fotografie zodpovedá objednávateľ tejto správy

Zdroj: Schill Dental Clinic
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM