Ľubomír Hudačko Správy

Štýlový malý amfiteáter i ďalšie novinky: Pri univerzite TAKTO obnovili átriá, FOTO

Priestor obnovených átrií bude možné využívať jednak na oddych, ako aj na samotnú výučbu, pričom jedno z átrií je zároveň prepojené s univerzitnou knižnicou.

Ilustračný obrázok k článku Štýlový malý amfiteáter i ďalšie novinky: Pri univerzite TAKTO obnovili átriá, FOTO
9
Galéria
Zdroj: Prešovská univerzita

Prešovská univerzita (PU) sa dlhodobo hlási k princípom zelených univerzít. Jedným z výsledkov toho je revitalizácia troch átrií a vytvorenie zelenej terasy v areáli univerzity. Dnes24.sk o tom informovala hovorkyňa PU Anna Polačková.

Do najväčšieho z átrií bol osadený aj altánok so stoličkami s možnosťou nabíjania elektroniky s využitím solárnej energie.

„Univerzita podniká kroky smerujúce k napĺňaniu uvedených zámerov. Jednou z posledných aktivít v tejto oblasti bola revitalizácia átrií a zelenej terasy, ktorú sme realizovali v rámci komplexnejšieho rozvojového projektu s názvom Napĺňanie konceptu Zelenej univerzity na PU,“ priblížil Peter Adamišin, prorektor pre stratégiu a rozvoj PU.

Boli v zlom stave

Táto aktivita podľa jeho slov nadväzuje na predchádzajúce projekty univerzity, ktoré boli zamerané na podporu ekosystémových služieb a zlepšenia kvality životného prostredia v urbanizovanom prostredí.

Existujúce átriá boli pred obnovou v zlom technickom stave, bez výrazných zelených prvkov, s nedostatočným funkčným využitím. Ich revitalizácia zahŕňala komplexnú úpravu priestoru a znížil sa zároveň rozsah nepriepustných plôch.

V priestore átrií sa vysadila nová zeleň, a to tis obyčajný a borievka. Súčasťou revitalizácie bola i inštalácia nového mobiliáru.

Využije sa na oddych

Do najväčšieho z átrií bol osadený altánok so stoličkami s možnosťou nabíjania elektroniky s využitím solárnej energie a v jeho blízkosti je vytvorený aj malý amfiteáter.

Pri vstupe do jedného z átrií sa realizovalo bezbariérové prepojenie s interiérom objektu.

Priestor obnovených átrií bude možné využívať jednak na oddych, ako aj na samotnú výučbu, pričom jedno z átrií je zároveň prepojené s univerzitnou knižnicou.

Súčasťou realizovaného projektu bola taktiež prestavba existujúcej plochej strechy, v blízkosti univerzitného bufetu, na zelenú strechu s extenzívnou zeleňou a terasou.

„Odstránili sme pôvodnú dlažbu z terasy, vrátane podkladových vrstiev. Rovnako sme demontovali pôvodné schodiskové bloky a v rámci stavebných úprav terasy sme previedli novú hydroizoláciu. Rekonštrukčné práce zahŕňali i obnovu vstupného schodiska,“ doplnil Adamišin.

Práce na 4 mesiace

Výsledné riešenie rekonštrukcie je nielen efektné, ale aj efektívne.

Intenzívne využívaný priestor Budovy vysokoškolského areálu na Ul. 17 novembra č. 1 tak získal nové, krajšie priestory s výrazne vyšším potenciálom využívania nielen pre vzdelávacie aktivity, ale aj pre organizovanie rôznych spoločenských, či umeleckých podujatí.

Rekonštrukčné práce prebiehali štyri mesiace, pričom celková výška investícia predstavuje sumu takmer 220-tisíc eur.

Tie boli hradené z rozvojového projektu v rámci Výzvy na podávanie rozvojových projektov verejných vysokých škôl, vyhlásenej Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR.

Viac záberov nájdete vo fotogalérii.

Objektívom: Na Prešovskej univerzite obnovili átrium i ďalšie prvky
9
Galéria
Zdroj: Prešovská univerzita
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM