Rôzne

Na východe Slovenska pribudnú nové vlakové spoje: Niektoré ho prepoja aj s Ukrajinou!

Ministerstvo dopravy a výstavby (MDV) SR spúšťa nové vlakové spoje na východe Slovenska. Niektoré tento región prepoja aj s Ukrajinou. Tu sú podrobnosti.

Ilustračný obrázok k článku Na východe Slovenska pribudnú nové vlakové spoje: Niektoré ho prepoja aj s Ukrajinou!
Zdroj: TASR

Štyri páry vlakov spúšťa MDV SR na trati Bánovce nad Ondavou – Veľké Kapušany. Ďalšie dva páry spoja Košice a Mukačevo na Ukrajine. Informovala o tom hovorkyňa rezortu dopravy Karolína Ducká. Vlaky začnú premávať od letnej zmeny grafikonu, od 9. júna tohto roka.

Výsledok spoločnej dohody

Nové spojenia sú výsledkom spoločnej dohody o obnovení osobnej železničnej dopravy na oboch stranách. „Som rád, že sa nám relatívne rýchlo podarilo nasadiť nové vlaky, ktoré určite pomôžu celému regiónu. Nové železničné spojenie medzi Mukačevom a Košicami pomôže zlepšiť dopravu a zatraktívni tento región pre turistov. To, samozrejme, prinesie aj viac lepších pracovných miest,“ skonštatoval minister dopravy Árpád Érsek (Most-Híd).

Bánovce nad Ondavou a Veľké Kapušany budú vlaky spájať počas pracovných dní. Nové spoje majú podľa hovorkyne zjednodušiť dochádzanie najmä študentom a pracujúcim, čomu boli prispôsobené aj časy príchodov a odchodov. Nadväzovať budú aj na ďalšie regionálne vlaky, čo by malo cestujúcim umožniť rýchly presun z Košíc a Humenného aj späť.

Ako to bude na hranici?

Vlaky na trati Košice – Mukačevo budú od júna premávať denne. Ako zdôraznila Ducká, obsluhovať nebudú len tieto mestá, ale cestujúcim umožnia prestúpiť na diaľkové spoje smerom na západ, respektíve východ. „Vlaky budú mať zabezpečené prípoje na ukrajinskej strane smerom na Odesu, Kyjev, Charkov a Ľvov, na slovenskej bude možné prestúpiť na Prešov, Bratislavu a Prahu,“ priblížila hovorkyňa.

Zároveň upozornila, že pri prechode štátnou hranicou musia byť dodržané všetky podmienky pre vstup na územie druhej krajiny, pričom pre Slovensko súčasne platia aj pravidlá vstupu do schengenského priestoru. „Cestujúci preto musia rátať aj s hraničnými kontrolami, a to v Čiernej nad Tisou a v ukrajinskom Čope,“ dodala Ducká.

Vlaky na Ukrajinu budú zabezpečované slovenskou súpravou. Keďže zo Slovenska do Mukačeva je vedená aj trať tzv. normálneho rozchodu, v týchto vlakoch nebude podľa rezortu dopravy potrebné presadať ani vymieňať podvozky.

…A pozrite si aj video týkajúce sa inej formy prepravy. Takto to vyzeralo počas otvorenia pltníckej sezóny na rieke Váh.

Zdroj: Dnes24.sk

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM