Správy

Na východe sa ľudia spamätávajú po vyčíňaní tornáda: Takúto SPÚŠŤ zanechalo, FOTO

Obcou Petkovce v okrese Vranov nad Topľou sa vo štvrtok večer prehnalo tornádo, poškodilo niekoľko domov.

Ilustračný obrázok k článku Na východe sa ľudia spamätávajú po vyčíňaní tornáda: Takúto SPÚŠŤ zanechalo, FOTO
12
Galéria
Zdroj: TASR/František Iván

Tornádo v Petkovciach v okrese Vranov nad Topľou mohlo mať rýchlosť okolo 200 kilometrov za hodinu, čo podľa medzinárodnej stupnice sily tornád odpovedá sile F2. Uviedol to Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na svojej webovej stránke s tým, že na presnejšie stanovenie sily tornáda je nutný podrobnejší prieskum škôd.

Tornádo sa vo štvrtok (5. 8.) nevyskytlo len na Slovensku, ale aj v juhovýchodnom Poľsku. Tam zaznamenali dve tornáda v mestách Rzeszów a Józefów.

Plytká tlaková níž

„V tento deň sa v karpatskej oblasti vlnil studený front, v rámci ktorého postupovala z Maďarska cez Slovensko do Poľska plytká tlaková níž. Tesne pred jej prechodom cez naše územie vznikli v okolí Slanských vrchov prehánky a s jednou z nich bolo spojené aj tornádo v obci Petkovce,“ opísal meteorológ Miroslav Šinger.

Ponúkame aj ďalšie aktuality zo Slovenska:

Zdôraznil, že v oblasti boli iba prehánky a meteorológovia nezaregistrovali ani jeden blesk.

Aj v Ploskom

Tento prípad tak dokumentuje možný výskyt tornáda aj bez búrky. V tomto roku sa na Slovensku vyskytlo tornádo 22. apríla v obci Ploské v okrese Košice-okolie.

V Petkovciach však došlo k závažnejšiemu poškodeniu striech domov, vyvráteniu a vylomeniu väčších stromov. Meteorológovia preto tvrdia, že tornádo v Petkovciach bolo silnejšie ako to v Ploskom.

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Ďalšie zaujímavosti, novinky a správy z regiónov klikajte na: Bratislava24, Trnava24, Nitra24, Trenčín24, Bystrica24, Košice24, Poprad24, Prešov24, Žiar24, Považská24, Rožňava24, Michalovce24, Žilina24.

Objektívom: Spúšť po tornáde na východe Slovenska
12
Galéria
Zdroj: TASR/František Iván
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM