Ľubomír Hudačko Samospráva

Na Važeckej ulici vynovili časť priestorov DSS. Klientom ich odovzdali do užívania

V rámci opravy zatekajúcej strechy vznikli nové moderne a účelovo vybavené priestory. Prvoradým cieľom rekonštrukcie je zvýšenie kvality poskytovaných služieb pre klientov.

Ilustračný obrázok k článku Na Važeckej ulici vynovili časť priestorov DSS. Klientom ich odovzdali do užívania
Zdroj: Dnes24.sk

V rámci rekonštrukcie budovy dostavali obvodové múry, čím sa im podarilo vytvoriť spálňu miestnosť sociálnej rehabilitácie a kanceláriu. Zriaďovateľom je Prešovský samosprávny kraj: „Keďže tieklo do tejto budovy, pri oprave strechy sa využili aj priestory, ktoré predtým slúžili ako pôjd a absolútne neboli využívané. Budú slúžiť klientom tohto zariadenia na ich aktívnejšiu prácu,“ povedal po slávnostnom prestrihnutí pásky predseda PSK Peter Chudík. Dodal, že klienti budú mať zariadenie s vyšším komfortom a v neposlednom rade to zlepší aj pracovné podmienky zamestnancov.

„Som veľmi rád, že táto prestavba sa podarila zrealizovať tak rýchlo. Finančné prostriedky na rekonštrukciu a vybavenie vo výške 82.000 eur sme vyčlenili z rezervného fondu PSK,“ povedal prešovský župan. Stavebné práce sa ukončili v novembri 2012 a následne prebiehala úprava a zariaďovanie priestorov.

Zariadenie sa snaží o čo najväčšie začlenenie klientov do bežného života prostredníctvom nácviku sebaobslužných úkonov, pestrých voľnočasových aktivít. „Snažíme sa, aby sme mali perspektívne a nové terapie a vytvorili pre nich príjemné domácke prostredie. Čo je hlavné, aby sme poskytovali kvalitné sociálne služby na vysokej odbornej úrovni,“ povedala riaditeľka zariadenia Anna Suchá. Pripomenula, že v DSS plánujú zriadiť aj miestnosť pre novú terapeutickú metódu, v ktorej budú prostredníctvom multisenzorického prostredia a pomôcok vplývať na rozvoj motoriky, reči a pamäte.

V zariadení na Važeckej ulici evidujú 23 poberateľov sociálnych služieb vo vekovej kategórii deti, mládež a mladí dospelí so špeciálnymi potrebami. Ide o ľudí s postihnutím pohybového aparátu, poruchami správania, zmyslového vnímania a mentálnym postihnutím.

Z celkového počtu 18 klientov využíva ambulantnú starostlivosť a piati týždennú formu pobytu. Ročný rozpočet spomínaného DSS dosahuje asi 190.000 eur a pracuje tam 18 zamestnancov.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM