Ľubomír Hudačko Správy

Na ulici v Prešove rodinné domy za bytovkami nechcú: Obyvatelia žiadali zrušenie plánovanej výstavby!

Petície, nevôľa, protesty. Prešovčania svoju nespokojnosť dávajú najavo v hojnom množstve pri rôznych akútnych problémoch, jeden z nich trvá na Ulici Mirka Nešpora. Miestni tam nemienia tolerovať za bytovkami rodinné domy a na zhromaždení žiadali zrušenie plánovanej výstavby. Ako pochodili?

Ilustračný obrázok k článku Na ulici v Prešove rodinné domy za bytovkami nechcú: Obyvatelia žiadali zrušenie plánovanej výstavby!
Zdroj: TASR

Obyvatelia Ulice Mirka Nešpora v Prešove na verejnom zhromaždení žiadali od predstaviteľov mesta zrušenie plánovanej výstavby rodinných domov na kopci Kráľova hora nad sídliskom a tiež úplné zastavenie výstavby dočasnej prístupovej cesty. Cesta má momentálne byť v oddychovej zóne za bytovkami, asi dva metre od detských ihrísk a športovísk.

Stavať cestu sa im zdá smiešne

„Ako občania požadujeme od mesta petíciou vykonať zmenu v územnom pláne, dali sme to ako podnet na zrušenie výstavby rodinných domov na Kráľovej hore, keď bolo pripomienkové konanie k územnému plánu. Zároveň sa nám zdá dosť smiešne začať stavať prístupovú cestu k stavenisku, keď sa ani nevie, či tam stavenisko vôbec bude,“ povedal na verejnom zhromaždení približne 50 ľudí predseda petičného výboru a domový dôverník bytového domu, ktorý je najbližšie ku kopcu i novej dočasnej ceste Štefan Šimočko.

Na petícii, ktorú obyvatelia na radnici odovzdali koncom minulého týždňa, je 157 podpisov, ide však už o druhú petíciu v poradí. Prvú adresovali mestu pred pár týždňami a je v nej požiadavka zastaviť výstavbu dočasnej komunikácii. Táto cesta a tiež budúca výstavba na kopci za sídliskom je podľa obyvateľov Ulice Mirka Nešpora dôvodom májovej bahennej spúšte v časti Sídliska III, kedy sa po silnej búrke ocitlo niekoľko ulíc nielen pod vodou, ale najmä pod nánosmi bahna. Znečistená bola vtedy napríklad aj susedná materská škola.

Dôvod májovej povodne

Problémom však je, že stavba s názvom Prešov – verejná technická vybavenosť pre IBV v lokalite Kráľova hora – Ulica Mirka Nešpora – je legálna a prešla zákonným schvaľovacím procesom. Dokonca územie na kopci nad sídliskom je už dlhšie v územnom pláne špecifikované ako lokalita na bývanie, teda podľa hlavnej architektky mesta Prešov Márie Čutkovej je jasné, že tu majitelia pozemkov za istých okolností budú chcieť stavať domy.

Podľa Šimočka je už aj v územnom rozhodnutí k individuálnej bytovej výstavbe na tomto mieste spomínané riziko zosuvov pôdy, ktoré pri búrkach pozorujú aj samotní obyvatelia bytovky. V dokumente sa však spomínajú sa aj podzemné vody neznámej výdatnosti a tie môžu tiež spôsobiť problémy. Šimočko tiež upozorňuje na to, že na realizáciu stavieb bude potrebné vyrúbať kroviny a dreviny na tomto mieste. S tým sa už podľa neho začalo minulý rok na jeseň a aj to je dôvodom májovej povodne, keďže kroviny boli zasadené v jednom z dvoch prirodzených záchytných žľabov, ktoré tu mali obyvateľov ochrániť pred veľkou vodou z polí.

Mesto viac urobiť nevie

Podľa hlavnej architektky prioritou mesta je, aby našli náhradné riešenie, ako viesť dočasnú komunikáciu, ktorá je teraz rozostavaná pri detských ihriskách. O tomto už aj rokovali s investorom stavby, keďže však existuje viacero alternatív a žiadna nie je konečná, nechcela ich konkretizovať. Viac mesto momentálne podľa nej urobiť nevie, navyše, zo strany stavebného úradu bol už vykonaný štátny stavebný dohľad a vydaný príkaz na dočasné zastavenie všetkých stavebných prác do splnenia si stanovených podmienok.

Aj dočasná cesta sa tu však stavia preto, aby mohlo dôjsť v lokalite k archeologickému výskumu a tiež k začatiu prác na vodozádržných opatreniach, ktoré sú súčasťou stavby. Keďže je výstavba cesty legálna a lokalita na kopci je vyhradená na bývanie, mesto môže podľa Čutkovej urobiť len to, že bude rokovať s majiteľmi pozemkov o tom, v akom rozsahu sa tu bude stavať.

Tiež povedala, že o pripomienke občanov k územnému plánu a ich požiadavke na zrušenie výstavby rodinných domov rozhodnú poslanci, pretože práve oni budú mať konečné slovo v schvaľovaní zmien a doplnkov územného plánu. Poslanci mestského zastupiteľstva za Sídlisko III chcú s obyvateľmi i zástupcom odboru územného plánovania a stavebného úradu Mestského úradu v Prešove rokovať o probléme Ulice Mirka Nešpora vo štvrtok 2.7. na zasadnutí výboru mestskej časti.

Čítajte tiež:

Prešovčanov naďalej strašia záplavy: Obyvatelia Sídliska III spísali petíciu proti dočasnej ceste!

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM