Správy

Na Slovensku je 28 druhov chránených netopierov: Sú aj v opálových baniach pri Prešove

Netopiere sa začali ochraňovať na základe Dohody o ochrane európskych populácií netopierov z roku 1994. Slovensko sa k dohode pridalo v roku 1998.

Ilustračný obrázok k článku Na Slovensku je 28 druhov chránených netopierov: Sú aj v opálových baniach pri Prešove
Zdroj: TASR/Maroš Černý

V krajine boli vyhlásené viaceré územia európskeho významu, ktorých predmetom ochrany sú aj netopiere. Uvádza to Štátna ochrana prírody (ŠOP) SR na svojom webe.

Medzi územia, kde sú predmetom ochrany netopiere, patrí napríklad chránený areál Dubnické bane. Ide o najväčšie opálové bane na svete. Nachádzajú sa v Slanských vrchoch medzi obcami Zlatá Baňa a Červenica.

Najväčšie zimovisko

„Komplex opustených baní, podľa počtu druhov, patrí medzi najväčšie zimovisko netopierov na Slovensku. Zimuje tu až 6-tisíc netopierov, 16 druhov,“ približujú ochranári.

Ďalším z chránených území je areál Tunel pod Dielikom. Ten patrí k najvýznamnejším zimoviskám v Európe. V 90. rokoch minulého storočia tu početnosť dosahovala 2-tisíc až 10-tisíc netopierov.

Ponúkame aj ďalšie aktuality zo Slovenska:

Zaznamenaných bolo podľa ŠOP 11 druhov netopierov s početnou zimnou kolóniou večernice malej, lietavca sťahovavého a uchane čiernej.

Od roku 1998

Netopiere sa začali ochraňovať na základe Dohody o ochrane európskych populácií netopierov z roku 1994.

Doteraz k nej pristúpilo 37 štátov. SR sa k dohode pridala v roku 1998. Cieľom dohody je chrániť všetkých 51 druhov európskych netopierov prostredníctvom legislatívy, vzdelávania, opatrení a medzinárodnej spolupráce s členskými štátmi či s inými organizáciami, tvrdí ŠOP.

Dohoda sa zameriava aj na ochranu stanovíšť netopierov, vhodný manažment ľudských aktivít, výskum ich populácií a monitoring.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Hl. foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM