Správy

Na Sabinovskej vzniklo centrum podpory pre odídencov z Ukrajiny: Budú vyrábať aj bábiky

Ako povedal riaditeľ GKCH Prešov Peter Valiček, odídenci sa potrebujú stále integrovať, aj keď ich z Ukrajiny prichádza menej.

Ilustračný obrázok k článku Na Sabinovskej vzniklo centrum podpory pre odídencov z Ukrajiny: Budú vyrábať aj bábiky
Zdroj: TASR/Milan Kapusta

Gréckokatolícka charita (GKCH) Prešov rozširuje služby na pomoc odídencom z Ukrajiny. V utorok otvorila v Prešove na Sabinovskej ulici centrum podpory. Bude v ňom poskytovať sociálnu pomoc, administratívnu podporu, vzdelávanie, voľnočasové aktivity, humanitárnu pomoc a sprevádzanie.

„Do nášho centra môžu prichádzať odídenci z Ukrajiny, nachádzajú tu rôznu pomoc. Napríklad si tu môžu napísať svoj životopis a následne si nájsť prácu na Slovensku. Takisto si môžu prísť po humanitárnu pomoc, či už potraviny alebo hygienické potreby. Môžu sa tu naučiť slovenský jazyk, finančne sa vzdelávať a ponúkame im tiež rôzne voľnočasové aktivity,“ uviedol vedúci Centra podpory Štefan Pacák s tým, že pre odídencov budú organizovať aj tvorivé dielne.

Výroba bábik

„Chceme ich zapojiť do aktivít, aby získali svoju hodnotu, že ešte sú potrební pre spoločnosť, vedia niečo vyrobiť, a tým potešiť ostatných ľudí. Budú vyrábať napríklad bábiky, včelobaly, potom rôzne propagačné materiály, nejaké vizitky a tak ďalej,“ priblížil Pacák.

Centrum podpory bude nápomocné Ukrajincom aj v prípade potreby transportu k lekárom, na úrady a podobne.

Ako povedal riaditeľ GKCH Prešov Peter Valiček, odídenci sa potrebujú stále integrovať, aj keď ich z Ukrajiny prichádza menej.

„Ľudia už prichádzajú skôr individuálne. Na druhej strane je potrebné, aby tí, ktorí tu sú, mali v rámci komunitného fungovania a spolunažívania uľahčenú integráciu. Emocionálnu, ľudskú, materiálnu, ale aj odbornú pomoc neustále potrebujú,“ priblížil Valiček.

Evidujú 300 klientov

Otvorenie centra podpory sa konalo za účasti vladyku Petra Rusnáka, apoštolského administrátora sede vacante Prešovskej archieparchie, zástupcov Úradu Prešovského samosprávneho kraja a mesta Prešov, riaditeľa GKCH, zamestnancov prešovskej charity, ako aj občanov Ukrajiny.

Otvorenie centra bolo spojené s posviackou priestorov vladykom Rusnákom.

Centrum podpory Prešov GKCH je súčasťou spoločného projektu jednotlivých diecéznych, arcidiecéznych a eparchiálnych charít na Slovensku pod záštitou Caritas Slovakia.

V databáze projektu Emergency Appeal prešovská charita eviduje približne 300 jedinečných klientov Centra podpory Prešov, ktorým bola od vypuknutia vojnového konfliktu na Ukrajine poskytnutá pomoc v materiálnej, potravinovej, administratívnej i voľnočasovej for­me.

ilustračné foto

Ďalšie zaujímavosti zo siete Dnes24:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM