Vanessa Plavčanová Správy

Na prvý pohľad ich takmer nevidno: Konkatedrála sv. Mikuláša skrýva záhadný úkaz, FOTO

Aj keď okolo prechádzajú stovky ľudí, o tejto zaujímavosti možno ešte nie každý vie. Rolu zohráva aj umiestnenie vo vysokej pozícii či nevýrazné sfarbenie.

Ilustračný obrázok k článku Na prvý pohľad ich takmer nevidno: Konkatedrála sv. Mikuláša skrýva záhadný úkaz, FOTO
4
Galéria

Konkatedrála svätého Mikuláša sa pýši záhadným tajomstvom v podobe slnečných hodín, ktoré si možno všimol len máloktorý Prešovčan.

Sú nenápadné

„Originálnym tvarom a nenápadným umiestnením sa slnečné hodiny týčia na jednom z oporných pilierov južnej steny kostola. Predpokladá sa, že na ich vytvorení sa podieľal aj prvý známy hvezdár Ján z Prešova,“ vysvetľuje Renáta Kolivošková v knihe Storočia astronómie v Prešove.

Ako ďalej Kolivošková uviedla, patria teda medzi najstaršie datované slnečné hodiny v Prešove.

Tri dátumy

Je na nich uvedený rok 1513, v ktorom boli vyrobené.

Nad ním sa nachádzajú aj tri ďalšie dátumy, ktoré predstavujú roky, v ktorých boli zrekonštruované. „Pôvodný tvar číslic nebol v dôsledku niekoľkonásobnej rekonštrukcie kostola zachovaný. Tvar hodín je obdĺžnikový a delený po celej hodine, od šiestej ráno po šiestu večer, pričom sa rátajú od šestky umiestnenej naľavo,“ vysvetlila ďalej Kolivošková.

Ponúkame aj ďalšie aktuality zo Slovenska:

Číselník má arabské číslice v tmavej farbe. Podľa Kolivoškovej sú zlému umiestneniu vo vysokej pozícii, nevýraznému sfarbeniu a malej veľkosti ľahko prehliadnuteľné, splývajú totiž s farbou obkladu kostola.

Vie sa o nich?

Aj keď okolo prechádzajú denne stovky ľudí, o tejto zaujímavosti možno ešte nie každý vie. „Aj keď nie som z Prešova, všimol som si ich. Nikdy som im však nerozumel. Na prvý pohľad vyzerajú akoby pokazené,“ odpovedal Milan na otázku, či si ich niekedy všimol.

„Je krásne, že máme aj u nás v meste niečo také, o čom veľa ľudí nevie. Vôbec som si nevšimla, že sa tam nejaké hodiny okrem tých dominantných nachádzajú,“ poznamenala Prešovčanka Nikoleta.

A ako to na mieste vlatne vyzerá nájdete vo fotozáberoch v našej galérii.

Zdroj histórie hodín: Renáta Kolivošková – Storočia astronómie v Prešove

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Objektívom: Záhadné slnečné hodiny v Prešove
4
Galéria

Neprehliadnite ani ďalšie aktuálne správy:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM