Webnoviny - Rôzne

Na prešovskú akademickú pôdu prišli malí študenti

WEBNOVINY.SK

Ilustračné foto SITA/Viktor Zamborský PREŠOV 6. júla (WEBNOVINY) – „Pridaj sa k nám, nech nie si sám, tu môžeš snívať, bude ti fajn…,“ znelo dnes aulou Prešovskej univerzity počas slávnostnej imatrikulácie pri príležitosti otvorenia III. ročníka Prešovskej detskej univerzity.

Refrén hymny si niektoré deti pospevovali spolu s reprodukovanou skladbou, pamätali si ho z vlaňajška, lebo na univerzitnú pôdu zatúžili vstúpiť opäť. Hymna aj emblém Prešovskej detskej univerzity je dielom účastníkov jej prvého ročníka. Účastníci detskej univerzity môžu získať titul bakalárček alebo magisterček. Projekt zastrešuje Centrum celoživotného a kompetenčného vzdelávania Prešovskej univerzity, na tohtoročné týždenné štúdium prijali celkom 180 detí do dvoch stupňov, podľa ich veku.

Študijný stupeň bakalárček je určený žiakom od sedem do 10 rokov, do vyššieho stupňa magisterček sa mohli prihlásiť detí vo veku 11 až 14 rokov. Nosnou témou tohtoročnej detskej letnej školy je výLET do poznania, hlavným prednášajúcim bude slovenský kozmonaut Ivan Bella, ktorý sa zúčastnil aj na imatrikulácii. Pre média uviedol, že takéto pozvanie sa neodmieta, lebo je to vynikajúca príležitosť, ako pracovať s deťmi, ako v nich vzbudiť záujem o kvalitné vzdelanie a nové technológie. „Budúcnosť našej krajiny je práve v mladých ľuďoch. A táto budúcnosť nie je len vo fabrikách a výrobe, ale aj v niečom, čo má vyššiu pridanú hodnotu, a tou je vzdelanie a technika, ktorá posunie túto krajinu medzi najvyspelejšie štáty Európy či sveta,“ uviedol Bella. Deťom chce hovoriť o tom, čo mu je najbližšie – o kozmonautike, vesmíre, čo musia kozmonauti počas prípravy absolvovať, čím sa zaoberajú vo vesmíre, aký výskum sa tam vykonáva a čo je jeho cieľom.

Školákov, ktorí si ani počas letných prázdnin nechcú oddýchnuť od ďalšieho vzdelávania, prišiel pozdraviť aj rektor Prešovskej univerzity René Matlovič. Oslovil ich po latinsky, aby tým pripomenul, že ide o akademickú slávnosť. Priznal, že zvolená téma je pre neho veľmi atraktívna, lebo ako chlapec chodil do astronomického krúžku a navštevoval hvezdáreň. „Musím sa priznať, že vám aj trochu závidím, že budete môcť od nášho prvého a zatiaľ jediného slovenského kozmonauta Ivana Bellu počúvať, ako vyzerá naša planéta z vesmíru,“ povedal Matlovič.

Študenti detskej univerzity dnes dostali indexy a tričká v šiestich farbách. Ich rozlíšenie nie je náhodné, zodpovedá seminárnym skupinám. Prednášky a praktické cvičenia absolvujú v priestoroch Pedagogickej fakulty. Ako uviedol na slávnostnom otváracom ceremoniáli jej dekan Milan Portik, deti si sadnú do tých istých lavíc, kde ešte nedávno sedeli mnohí ich učitelia. Okrem toho, že budú získavať vedomosti o tom, ako funguje svet, spoznajú aj záhady Prešovského a Šarišského regiónu, zakúsia univerzitný spôsob vzdelávania a stretnú sa s ďalšími zaujímavými osobnosťami.

Niektoré deti už vlani absolvovali detskú univerzitu a radi sem opäť prišli. Patrí medzi ne aj Lucia Anna, ktorá sa na tému kozmonautiky veľmi teší. „Minulého roku bolo super. Nikto ma nenútil, aby som sem išla. Sama som sa rozhodla a veľmi sa teším,“ uviedla pre agentúru SITA. Aj jej nová kamarátka Mária, ktorá je na detskej letnej škole po prvýkrát, je plná očakávania. Vesmír je pre ňu lákavá téma a vôbec si nemyslí, že patrí skôr do chlapčenského sve­ta.

Pri organizácií podujatia budú pomáhať aj študenti pedagogickej fakulty. Na záver svojho pôsobenia na Prešovskej detskej univerzite vypracujú malí študenti bakalárčekovskú, resp. magisterčekovskú prácu. Bodkou za letným štúdiom bude slávnostná promócia, na ktorej sa budú môcť zúčastniť aj rodičia a ďalší príbuzní malých absolventov. Rektor univerzity René Matlovič im odovzdá diplomy a udelí titul bakalárček alebo magisterček.

SITA

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM