Správy

Na Prešovskej univerzite vyučoval 17 rokov: Zomrel známy akademický maliar, FOTO

Za svoju tvorbu získal viaceré ocenenia na Slovensku i rodnej Ukrajine. Na konte má napríklad aj Cenu Filozofickej fakulty PU (2013).

Ilustračný obrázok k článku Na Prešovskej univerzite vyučoval 17 rokov: Zomrel známy akademický maliar, FOTO
6
Galéria

Vo veku 63 rokov zomrel 25. mája akademický maliar, zaslúžilý umelec Ukrajiny a spisovateľ ukra­jinského pôvodu Prokip Kolisnyk, ktorý žil, pracoval a tvoril v Prešove. Prešov Dnes 24 o tom informovala hovorkyňa Prešovskej univerzity (PU) Anna Polačková.

Učil 17 rokov

Maľbu na Katedre výtvarnej výchovy a umenia Filozofickej fakulty (FF) Prešovskej univerzity (PU) v Prešove vyučoval viac ako 17 rokov. 

So Slovenskom, s Prešovom bol Prokip Kolisnyk spojený vyše šty­ridsať rokov. 

Podaroval múzeum

„Mal tu rodinu, priateľov, štu­dentov na Prešovskej univerzite. Ale nikdy, nikdy nezabúdal na miesta, odkiaľ prišiel. Aby si aj jeho v ďaleko-blízkej ukrajinskej rodnej Potašni ľudia pripomínali a pamätali, podaroval im múzeum, ktoré skoncipoval a s pomocou spriaznených duší takmer vlastnoručne dal dokopy,“ spomína Vladislav Grešlík, riadi­teľ Inštitútu hudobného a výtvarného umenia FF PU, na ktorom Kolisnyk pôsobil v rokoch 1999 – 2016. 

S obrazmi Prokipa Kolisnyka sme sa mohli stretnúť na mnohých výstavách na Slovensku i v zahraničí, ako napríklad Kanada, Nemecko, Francúzsko, Rumunsko, Spojené štáty, Švaj­čiarsko a mnohé iné. Jeho diela boli vystavované sa­mozrejme aj v Univerzitnej knižnici (UK) PU, kde vždy nachádzal pochopenie a podporu.

Ponúkame aj ďalšie aktuality zo Slovenska:

Pri príležitosti jeho jubilea v roku 2018 pripravila UK PU výstavu, na ktorej bol predstavený aj dokumentárny film Prešovčanky Rebeky Uličnej s názvom Napätie Prokipa Kolisnyka. 

O čo sa snažil

„Hoci Prokip tvoril pre ľudí, vždy sa snažil uchopiť a zhmot­niť niečo, čo člo­veka presahuje. Dokonca aj v takom na prvý pohľad praobyčajnom zátiší alebo krajine. Nehovoriac o biblických motívoch a podobenstvách, mýtoch a legendách, ku ktorým sa neustále vracal. Návraty však chápal „ako filozofickú koncepciu a nie ako nostalgický akt“. Preto aj niektoré svoje diela výstavy zvykol tak pomenúvať,“ pri­bližuje Grešlík.

„Jeden z jeho obrazov sa nazýva Aj mňa pohltí tma (1993). Stalo sa. Obrazy Prokipa Kolisnyka, obrazy svetla a sveta však nikam neodišli. Sú s nami, sú v nás,“ uzat­vára riaditeľ Grešlík. 

Nové správy máme aj z východu:

Prokip Kolisnyk získal za svoju tvorbu viaceré ocenenia na Slovensku i rodnej Ukrajine. V roku 2009 mu bola udelená cenu Národného zväzu umelcov Ukrajiny a stal sa zaslúžilým umelcom Ukrajiny.

Zoznam cien

Spomenúť možno taktiež Zlatú me­dailu Akadémie umenia (1988), Cenu Národného zväzu umelcov Ukrajiny (1989) či Cenu Spolku ukrajinských spisovateľov Slovenska, ktorú získal v rokoch 2007 a 2018.

Na svojom konte má aj Cenu rektora Prešovskej univerzity (2005) či Cenu Filozofickej fakulty PU (2013). 

Posledná rozlúčka s umelcom Prokipom Kolisnykom bude 28.5.2021 o 13:00 hod. v Dome smútku v Prešove.

Viac záberov umenia zosnulého maliara nájdete v priloženej fotogalérii.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Hl. foto: ilustračné

Objektívom: Zomrel akademický maliar Prokip Kolisnyk
6
Galéria
Zdroj: archív Prešovskej univerzity
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM