Ľubomír Hudačko Správy

Na prešovskej škole začala rekonštrukcia: TAKTO bude vyzerať moderné centrum+VIZUALIZÁCIE

Expert Svetovej banky pre vzdelávanie má nádej, že škola bude po obnove patriť k špičke na Slovensku.

Ilustračný obrázok k článku Na prešovskej škole začala rekonštrukcia: TAKTO bude vyzerať moderné centrum+VIZUALIZÁCIE
4
Galéria

V Spojenej škole na Ulici Ľudmily Podjavorinskej v Prešove Prešovský samosprávny kraj odštartoval rozsiahlu rekonštrukciu. Dnes24.sk o tom informovala hovorkyňa kraja Daša Jeleňová.

„Výsledkom bude moderné, špičkovo dovybavené centrum pre odborné vzdelávanie pre oblasť strojárenstva a elektrotechniky. Projekt kraj realizuje vďaka vlastným zdrojom a európskym financiám z programu IROP, a to v rámci iniciatívy Catching-up Regions,“ priblížila hovorkyňa.

Takmer 9 miliónov eur

Prešovský samosprávny kraj tu celkovo preinvestuje 8,9 milióna eur, z toho 2,3 milióna eur zo svojho rozpočtu.

„Vznikne tu akési tréningové stredisko pre tých, ktorí budú participovať na strednom odbornom vzdelávaní a fungovaní jednotlivých odborov. Som si istý, že to ocenia nielen budúci mechanici, strojári či programátori obrábacích strojov, ale aj žiaci ZŠ a ich rodičia,“ povedal k téme predseda PSK Milan Majerský.

Investičná akcia zahŕňa stavebné práce na existujúcej hale praktického vyučovania, telocvični, sklade a v areáli školy, ktoré sú v hodnote 7,65 milióna eur.

Jej súčasťou je však aj kvalitné materiálno-technické dovybavenie priestorov za 1,3 milióna eur.

Hlavnou akciou je rekonštrukcia vyše 50-ročnej haly praktického vyučovania, kde v súčasnosti prebieha odborné vyučovanie iba v jednej polovici.

Zmodernizujú aj okolie

„Druhá časť je z dôvodu dispozičného riešenia a pre technický stav nevyužívaná. Rekonštrukčné práce počítajú s odstránením obalových konštrukcií a navrhujú vstavané medzipodlažie za účelom využitia celého halového veľkopriestoru. Prestavbou sa vytvorí komplex s teoretickými a praktickými učebňami, ktorý bude prepojený s prezentačným zázemím, šatňami, hygienickými aj skladovými priestormi,“ ozrejmila ďalej hovorkyňa Jeleňová.

Vstupy do objektu budú riešené bezbariérovo a zmodernizuje sa aj okolie školy.

Zrealizujú sa parkové a sadové úpravy, osvetlenie areálu, kde pribudnú drobné exteriérové prvky oddychovej zóny.

„Vďaka rekonštrukcii haly, pod ktorú sa zub času už naozaj významne podpísal, a obnove ďalších objektov sa naša škola stane omnoho príťažlivejšou pre žiakov ZŠ a zjednoduší nám ich nábor. Výrazne skvalitníme podmienky pre našich približne 515 študentov. Určite to podporí aj duálne vzdelávanie, v ktorom, čo sa týka technickej oblasti, patríme medzi lídrov a dosahujeme v ňom vynikajúce výsledky. Svedčí o tom 95% úspešnosť uplatnenia sa našich dualistov po maturite v zamestnaneckom procese,“ doplnil riaditeľ spojenej školy Ján Holub.

Druhú časť investičnej akcie tvorí materiálno-technické dovybavenie odborných učební a priestorov pre praktické vzdelávanie.

Špička na Slovensku

Týka sa vybavenia elektrotechnického laboratória a dielní meracími prístrojmi, 3D stimulátorom elektrických inštalácií či obojstrannou reťazovou zostavou.

Zmodernizujú sa aj učebne pre metrológiu, CNC a strojárske dielne, v ktorých pribudne napríklad trenažér virtuálneho zvárania. Vybaví sa aj dielňa pre pneumatiku a hydrauliku, kde pribudnú ďalšie špičkové mechanizmy.

„Spojená škola, Ľudmily Podjavorinskej je strategickou školou pre rozvoj Prešovského kraja. Položili sa základy pre vytvorenie Centra odborného vzdelávania, napojeného na podniky v regióne. Máme preto oprávnenú nádej, že bude patriť k špičke na Slovensku,“ uviedol Štefan Chudoba, expert Svetovej banky pre vzdelávanie.

„Projekt rozsiahlej rekonštrukcie a kvalitatívnej prestavby objektov i priestorov spojenej školy v Prešove by mal byť zrealizovaný v horizonte jedného roka,“ dodala hovorkyňa Jeleňová.

A ako majú priestory po rekonštrukcii vyzerať nájdete v priloženej fotogalérii.

Objektívom: Vizualizácia rekonštrukcie prešovskej Spojenej školy
4
Galéria

Viac správ z Prešova a okolia:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM