Zuzana Vajayová Rôzne

Na potravinovú pomoc čakali stovky nadávajúcich ľudí

Na výdaj potravinovej pomoci pre sociálne slabších, ktorý po viac ako mesiaci obnovili v Prešove, dnes na Kúpeľnej ulici čakali ľudia už pred 5. hodinou ráno.

Za tri hodiny vznikol vyše stometrový zástup, v ktorom vedľa seba stáli viacerí záujemcovia.

Čakajúci, ktorí si prišli prevziať múku a cestoviny zdarma, od rána hromžili a sťažovali sa, že mesto nezvláda organizáciu, okrem toho sa boja, že sa neujde každému a o potravinovú pomoc prídu.

„Na Prešov je hanba, že toľko ľudí tu stojí, mali by dať po sídliskách tie výdajne a nie takto na jednom mieste celý Prešov. Stojím tu od piatej a mám 70 rokov,“ povedala pre TASR čakajúca dôchodkyňa.

Staršia žena sa sťažovala, že keď telefonovala, na mestskom úrade jej povedali, že potraviny budú vydávať už od ôsmej. Organizáciu označila za chaos.

Situácia sa skomplikovala o 9.00 h, kedy sa mal začať výdaj. Pracovník, ktorý to mal na starosti, povedal, že majú v priestoroch tri tony potravín a tak sa dnes neujde všetkým čakajúcim. Dodal, že ďalších niekoľko ton je v sklade a postupne ich budú vydávať vždy v stredu v stanovenom čase.

Ľudia sa hádali, obviňovali sa z prebiehania a priestor na východ z výdajne museli zabezpečiť členovia mestskej polície.

„Je to pod ľudskú dôstojnosť, aby sme sa tu takto tlačili, pomoc potrebujeme, lebo dôchodky sú nízke. Sme však v Európskej únii a takto by sa to jednoducho nemalo robiť. Ľuďom, čo to potrebujú, mali dať nejaké lístky a mohli si potom potraviny kúpiť,“ konštatovala jedna z čakajúcich.

Dnešný výdaj potravín trval necelé dve hodiny, následne oznámili, že dovezené potraviny sa v podstate vyčerpali, k dispozícii sú však ďalšie a ich výdaj bude pokračovať na budúci týždeň. Ľudí to pobúrilo, lebo potraviny sa mali vydávať až do 15. hodiny a nadávajúci odchádzali domov.

Hovorkyňa radnice Veronika Gazdová pre TASR uviedla, že podľa skúseností z predošlých výdajov, ktoré prebiehali pomerne plynule, nepredpokladali taký veľký nápor.

„Na Jánošíkovej ulici je viac ako 30 ton potravín. Na základe pokynu primátora sa výdaj priamo na tomto mieste, bude realizovať od budúceho týždňa v utorok, stredu a vo štvrtok, pri zachovaní súčasných výdajných hodín. Okrem toho zvážime aj ďalšie miesta,“ vysvetlila hovorkyňa s tým, že presné informácie zverenia ešte tento týždeň na webovej stránke mesta.

Výdaj múky a cestovín zdarma rozbehlo mesto v spolupráci s Potravinovou bankou Slovenska (PBS) v júni. Neskôr však bol prerušený a po viac ako mesiaci ho dnes opäť obnovili. Radnica našla priestory v miestnostiach bývalej pekárne na Jánošíkovej ulici. PBS v spolupráci s vojakmi sem 26. septembra priviezla do 40 ton potravín.

Zdroj: TASR Foto: Ilustračné

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM