Ľubomír Hudačko Rôzne

Na Pešej zóne v Prešove pôjde do tuhého: Uvidíme rekonštrukciu krvavých jatiek!

Okrem 770. výročia prvej písomnej zmienky o Prešove si pripomenieme i 330. výročie Caraffových jatiek. Ich divadelnú rekonštrukciu uvidíme na Pešej zóne.

Ilustračný obrázok k článku Na Pešej zóne v Prešove pôjde do tuhého: Uvidíme rekonštrukciu krvavých jatiek!
Foto: Ľubomír Hudačko

Divadelná rekonštrukcia historickej udalosti na autentických miestach je ďalším príspevkom do plejády podujatí k 770. výročiu prvej písomnej zmienky o Prešove. Uskutoční sa 29. septembra o 19.00 na pešej zóne v centre mesta.

Súd ich poslal na smrť

V roku 1687 boli Prešovčania svedkami krvavého divadla. Generál Antonio Carafa zriadil v meste mimoriadny súd, ktorý poslal na smrť 24 mešťanov a šľachticov z Prešova i širšieho okolia horného Uhorska. Ich previnením bola príprava nového sprisahania proti cisárovi Leopoldovi I.

Nič pre slabé povahy

"Tragické udalosti v Prešove, ktorých 330. výročie si pripomíname v tomto roku, majú svoju nadčasovú platnosť, a preto sme sa ich rozhodli inscenovať. Udalosti spred 330. rokov sa budú odohrávať na autentických miestach, budú účinkovať skutočné historické osoby, nebude chýbať ani popravisko a krutá poprava, aká prebehla v tých časoch. Nie je to nič pre slabé povahy! Kruté divadlo, ktoré oživí atmosféru tragických udalostí, vypovedá nielen o histórii, ale je príležitosťou, aby sme o svojich dejinách začali premýšľať,“ uviedol autor scenára a režisér Vlado Šmihula.

V divadelnej rekonštrukcii historickej udalosti budú účinkovať ako hostia herci Divadla Jonáša Záborského Silvia Donová, Peter Krivý, Michal Novodomský, Študentské divadlo PU, skupina historického šermu Cohors, ZUŠ Jána Pöschla, Prešovské dobrovoľnícke centrum, Gymnázium na Konštantínovej a ZŠ Kúpeľná.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Prešova a okolia.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM