záruba martin Rôzne

Na oddychovú zónu pri Centrále chce mesto vyčleniť ďalšie peniaze

Revitalizácia verejného priestranstva v okolí nákupného strediska Centrál na Sídlisku II v Prešove, ktorá sa realizuje vďaka finančnej dotácii v rámci medzinárodného projektu UrbSpace, zameraného na zvýšenie atraktivity a kvality mestského prostredia

Podľa hovorkyne radnice Ivety Adamovej realizácii projektu predchádzala anketa, výstava a niekoľko spoločných stretnutí, prostredníctvom ktorých obyvatelia rôznych vekových kategórií vyjadrili svoje potreby a predstavy o konečnej podobe tejto zóny.

„Tento projekt je financovaný z fondov Európskej únie vo výške viac ako 50.000 eur. Rovnakou sumou by sa však malo na zámere podieľať aj mesto, pričom návrh na túto investíciu pripravuje útvar hlavného architekta a mal by byť súčasťou tohtoročného rozpočtu, ktorý sa bude schvaľovať,“ uviedla dnes pre TASR hovorkyňa.

V súvislosti s týmto projektom na jar minulého roka navštívili mesto aj študenti architektúry Technickej univerzity vo Viedni a počas niekoľkodňového pobytu pripravovali v rámci seminárnych prác štúdie viacerých lokalít v Prešove vrátane spomínaného priestranstva.

„Z prieskumov jednoznačne vyplynulo, že obyvatelia by na tomto priestranstve privítali zriadenie oddychovej zóny, kde by mohli tráviť voľné chvíle. Už v závere minulého roka tu bolo dokončené detské ihrisko s hracími prvkami a lezeckou stenou pre deti,“ dodala Adamová.

V nasledujúcich mesiacoch sa má zrealizovať úprava spevnených plôch, výsadba novej zelene, doplnenie prvkov drobnej architektúry a osadenie ďalších lavičiek. Okrem toho mesto plánuje opraviť aj tamojšiu fontánu a v prípade, že sa podarí nájsť ďalšie zdroje, počíta sa aj s čiastočnou rekonštrukciou samotného objektu nákupného centra. Hovorkyňa doplnila, že revitalizácia by mala byť ukončená v priebehu tohto roka.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM