Rôzne

Na námestí už tróni veľkonočné vajíčko: Má jarné motívy aj logo bardejovského medu

Prvýkrát sa ručne zdobená megakraslica na námestí odhaľovala v roku 2015. Je v Slovenskej knihe rekordov ako Najväčšia ručne zdobená kraslica na Slovensku.

Ilustračný obrázok k článku Na námestí už tróni veľkonočné vajíčko: Má jarné motívy aj logo bardejovského medu
3
Galéria

Na Radničnom námestí v Bardejove slávnostne odhalili už po desiaty raz veľkonočné „megavajíčko“.

Riaditeľ tamojšieho Kultúrneho a turistického centra Marcel Tribus potvrdil, že v tomto roku vajce vyzdobil kolektív Základnej umeleckej školy Michala Vileca, ktorej hudobná zložka pripravila aj program slávnostného odhalenia.

„Bardejov je originálne mesto plné výnimočných ľudí, za čo v tomto týždni dostal značku Autentické mesto od úradu priemyselného vlastníctva. Jedinečnosť v podobe Bardejovského medu, ktorý získal v minulom roku ochrannú známku, bola aj hlavným motívom pre umelcov,“ uviedol Tribus.

Jarné motívy a logo

Tradičného podujatia sa zúčastnilo vyše 800 detí, ktoré zároveň priniesli svoje vajíčka na veľkonočnú výstavu.

Nadrozmerná kraslica je vyzdobená jarnými motívmi, v podobe kvietkov obletovaných včelami. Nechýba ani umelecky stvárnené logo Bardejovského medu.

„To, čo sa z vajíčka tento rok vykľuje, sa s istotou dozvieme pri slávnostnom otváraní fontán posledný aprílový deň. Dovtedy majú návštevníci historického centra Bardejova možnosť si počas najbližších týždňov urobiť originálny vianočný fotopozdrav s Bardejovskou megakraslicou. Tá je umiestnená v hornej časti námestí v strede medzi štyrmi lipami,“ upozornil riaditeľ.

Je v knihe rekordov

Prvýkrát sa ručne zdobená megakraslica na námestí odhaľovala v roku 2015. Zároveň bola zapísaná do Slovenskej knihy rekordov ako Najväčšia ručne zdobená kraslica na Slovensku s výškou 213 centimetrov a obvodom vyše štyroch metrov.

Zdobili ju vtedy žiaci a učiteľky zo Základnej školy na Komenského ulici. V nasledujúcich rokoch kraslicu zdobila vždy iná škola v Bardejove.

„Počas pandemických obmedzení si ju museli vyzdobiť dráčik Ohniváčik s dračicou Plamienkou za podpory kolektívu Kultúrneho a turistického centra,“ uzavrel Tribus.

V Bardejove odhalili megavajíčko, má jarné motívy aj logo medu
3
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM