Ľubomír Hudačko Správy

Na Mukačevskej pribudnú 4 kontajnerové stojiská: Budú mať zelený pás pre popínavé rastliny

V Prešove pribudnú 4 nové kontajnerové stanovištia. Slúžiť budú pre obyvateľov Mukačevskej z popisných čísel 3-5; 9-15; 17-25 a 31-39.

Ilustračný obrázok k článku Na Mukačevskej pribudnú 4 kontajnerové stojiská: Budú mať zelený pás pre popínavé rastliny
Zdroj: Mesto Prešov

Na Sídlisku 3 vybuduje mesto štyri nové kontajnerové stojiská. Pôjde o kovovú konštrukciu s prístreškom a uzamykateľnou bránou. Dnes24.sk o tom informoval hovorca mesta Michal Hudák.

V každom stojisku bude uskladnených 9 smetných nádob. S prácami začal zhotoviteľ už na začiatku marca.

Pôjde o prístrešok z jednoduchej uzatvorenej kovovej konštrukcie obdĺžnikového pôdorysu s uzamykateľnou bránou. Zmestí sa tam dokopy 9 smetných nádob, z toho 8 bude 1100-litrových a jedna 240 litrová smetná nádoba.

Odpadový turizmus

Zaujímavým prvkom bude aj takzvaný zelený pás na boku stojiska, ktorý by mal slúžiť na výsadbu popínavých rastlín.

„Kryté uzamykateľné kontajnerové stanovištia eliminujú odpadový turizmus, čo znamená, že nádoby na odpad napĺňajú iba obyvatelia, pre ktorých sú určené. Znemožňujú tiež spätné vyberanie odpadu. Ide síce o kovové klietky, no ideou je orientovať ich do zelene a nechať ich obrásť popínavými rastlinami, ako napríklad vinič či brečtan,“ povedal primátor František Oľha s tým, že sa stanú vkusným a zeleným prvkom sídliskovej infraštruktúry.

S prácami na spodnej stavbe, ktorých výsledkom bude betónová dlažba, začal zhotoviteľ začiatkom marca. „Celková cena za spodnú stavbu pre 4 stojiská predstavuje takmer 16-tisíc eur bez DPH. Po ukončení spodnej stavby bude nasledovať realizácia samotných klietok a prístreškov, ktoré budú na základe memoranda o spolupráci prešovskej radnice a Ústavu na výkon trestu odňatia slobody v Prešove stavať odsúdení na výkon trestu,“ doplnil hovorca Michal Hudák.

Táto spolupráca zabezpečí výrazné zníženie nákladov a maximalizuje efektivitu využívania verejných financií. Všetky 4 kontajnerové stanovištia by mali byť hotové a pripravené na užívanie obyvateľmi v druhej polovici leta 2024.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM