Správy

Na Domaši zbúrali ďalšiu socialistickú stavbu. Turistov bude tešiť PROMENÁDA aj múzeum

Rekreačné stredisko Dobrá na Domaši chcú skultúrniť. S priestorom po zbúranej budove má obec Kvakovce veľké plány.

Zdroj: TASR/Jana Ďurašková

V rekreačnej oblasti Dobrá na vodnej nádrži (VN) Domaša zbúrali jednu z posledných stavieb bývalého režimu. Zanedbaný objekt bývalej drogérie má uvoľniť priestor pre nábrežnú promenádu.

Prečítajte si tiež

Kultúrnejšie stredisko

„Obec tento objekt vykúpila, dnes ho chceme asanovať a umožniť tak priestor pre nový projekt, ktorý skultúrni celé rekreačné stredisko Dobrá," uviedol pre médiá pred začiatkom búracích prác starosta obce Kvakovce v okrese Vranov nad Topľou Radovan Kapraľ.

Ako ozrejmila výkonná riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu Horný Zemplín a Horný Šariš Michaela Zdražilová, budova bývalej drogérie bola poslednou stavbou, ktorú obec v súčinnosti so Slovenským vodohospodárskym podnikom (SVP) v rámci „očisťovania“ rekreačnej oblasti od čiernych a zanedbaných stavieb zlikvidovala.

V uplynulých troch rokoch na Dobrej odstránili aj bývalá ubytovňa SAD Humenné, bývalá ubytovňa Veterán a bývalý nedostavaný hotel spoločnosti ZPA Křížik.

Promenáda aj amfiteáter

Miesto, kde sa asanovaná stavba nachádzala, má byť súčasťou pobrežnej promenády. „Promenáda bude obsahovať chodník s plážovým mobiliárom, s lavičkami. Bude tam fontána, amfiteáter, múzeum športových hrdinov s chodníkom slávy našich olympionikov,“ priblížila predsedníčka Komisie cestovného ruchu obce Kvakovce Martina Timková.

Budova múzea má byť multifunkčná a okrem využitia na kultúrno-spoločenské podujatia má slúžiť aj ako detašované pracovisko obce a záchranných zložiek.

Projekt nábrežnej promenády s múzeom, ktorý obec prezentovala pred dvoma rokmi, je aktuálne v štádiu prípravy projektovej dokumentácie. Tá má stanoviť aj celkové finančné náklady na investičnú akciu, ktorá je súčasťou rozsiahlejšieho projektu „Veľká Domaša“. Sú doň zapojené všetky obce v okolí nádrže a podľa Kapraľových slov sa s jeho financovaním počíta v rámci najbližšieho eurofondového programového obdobia. Manažovať ho má na základe memoranda o spolupráci Prešovský samosprávny kraj.

Zábery z búracích prác nájdete v priloženej galérii.

Stavba pred zbúraním
Stavba pred zbúraním / Zdroj: TASR/Jana Ďurašková
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM