Ľubomír Hudačko Kultúra

Na čo sa môžete tešiť v auguste? TOP 10 podujatí v Prešove a okolí

Je za nami už polovica prázdnin. No aj v auguste si môžete oddýchnuť na rôznych podujatiach v Prešove a okolí. Ktoré sme zaradili do rebríčka top 10?

Ilustračný obrázok k článku Na čo sa môžete tešiť v auguste? TOP 10 podujatí v Prešove a okolí
Foto: Ľubomír Hudačko / Zdroj: Dnes24.sk

BookBox – Animovaný film

3. augusta 18:00 – 19:30 amfiteáter

Voda spája i rozdeľuje muža a ženu, stáva sa prekážkou, no keď sa v nej narodí dieťa, opäť si k sebe nájde cestu. Malá žiarovka Lighta je jediným zdrojom svetl v izbe starého modelára. Čaká nás Animovaný film:Bublina / Lighta.

Filmová noc na hrade

5. augusta od 17.00 až do 7. augusta 7.00 na hrade vo Veľkom Šariši

Tie najlepšie krátke filmy zo Slovenska a zahraničia. Po vzore ostatných dvoch ročníkov na návštevníkov čakajú hneď dve noci za sebou v neobvyklom a jedinečnom prostredí komplexu zrúcaniny hradu Šariš. Na návštevníkov čaká bohatý sprievodný program počas dňa a jedinečná noc plná filmov pod hviezdnou oblohou. Prídu aj YouTuberi, Peter Lipa či Edo Klena.

Leto s Rákocim

7. augusta 16:00 – 17:30 Krajské múzeum v Prešove

Veśeľe na valaľe v prevedení folklórnych skupín Čomovare a Fincičanky z Fintíc. Divadelné stvárnenie svadobných zvykov a tradícií zo šarišského regiónu podľa predlohy Jozefa Kolarčíka – Fintického. Podujatie sa uskutoční v spolupráci s Galériou a múzeom ľudového umenia vo Finticiach.

Prešovský kotlík

13. augusta na amfiteátri

Famózne jedlá si vychutnáte aj na ďalšej zaujímavej akcii. Už 13.8.2016 sa bude konať 0. ročník Prešovského kotlíka na tunajšom amfiteátri. Pôjde o Majstrovstvá sveta vo varení guľášu. Kulinári a labužníci si teda budú môcť zmerať svoje sily, pričom sa podujatie nezaobíde ani bez lákavého kultúrneho programu. Nebude chýbať ani porota a tombola.

Objavovanie Prešova

13. augusta 10:00 – 12:00 a 14. augusta 14:00 – 16:00 Mestské informačné centrum

Objavovanie Prešova patrí už k tradičným a obľúbeným podujatiam, ktoré každý mesiac láka nielen zvedavých Prešovčanov, ale aj návštevníkov mesta a je určené všetkým vekovým kategóriám. Jeho cieľom je oboznámiť širokú verejnosť s historickými aj súčasnými zaujímavosťami mesta i jeho blízkeho okolia. Téma: Vynovený Solivar.

Piknik v parku

14. augusta od 17.00 na amfiteátri

Otvára sa nový mestský kultúrny park na amfiteátri. Urobte si piknik v parku a vychutnajte skvelú swingovú a džezovú hudbu rokov minulých. Od 17:00 vystúpi Swing time for a od 18:30 – Prešovský dixieland a Katka Koščová. Vstup je voľný.

Bažant kinematograf 2016

od 15. augusta až 19.8.2016 v Záhrade umenia

Premietanie filmov pod nočnou oblohou. 15.8. Stratení v Mníchove, 16.8. Eva Nová, 17.8. Kobry a užovky, 18.8. Pelíšky a 19.8. Wilsonov.

Artis 2016

18. augusta 19:00 – 21:00 Ortodoxná Synagóga

Artis – Festival komornej hudby 2016. Záver festivalu bude patriť opernému gala koncertu. Uznávaní slovenskí operní speváci, sólisti Opery ŠD Košice Tatiana Paľovčíková-Paládiová (soprán) a Marián Lukáč (barytón) uvedú obľúbené slovenské piesne, známe árie a dramatické i ľúbostné duety z opier talianskych hudobných majstrov.

Šváby v akcii 4

20. augusta a 21. augusta v areáli ZŠ Važecká

Predposledný prázdninový víkend sa môžete tešiť na amatérske športové turnaje vo volejbale, streetballe, tenise či futbale.

2. Prešovský cyklomaratón

27. augusta 13:00 – 18:00 pred prešovskou radnicou

Druhý ročník Prešovského cyklomaratónu sa uskutoční 27. augusta. Záštitu nad ním prevzala primátorka Andrea Turčanová. V porovnaní s prvým ročníkom pribudli trate pre deti a pre vozičkárov. "Tento ročník pozostáva z troch okruhov. Prvý je pôvodný, meria 42 kilometrov a vedie cez obce prešovského a sabinovského okresu. Druhý, detský okruh je dlhý 4,5 kilometra a je určený pre deti s rodičmi – vedie cez Sabinovskú ulicu, rázcestie Šidlovec, Bajkalskú ulicu a cyklistický chodník. Oba okruhy budú mať cieľ v Jazdeckom areáli.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM