Monika Földešiová Rôzne

My sa pýtame, kandidáti Strany občianskej ľavice odpovedajú

Ešte neviete, koho a či pôjdete voliť v nadchádzajúcich voľbách do europarlamentu? Možno vám pomôžeme sa rozhodnúť. Všetkým kandidátom sme položili štyri otázky týkajúce sa ich postojov a názorov. A tu si môžete prečítať ich odpovede...

Ilustračný obrázok k článku My sa pýtame, kandidáti Strany občianskej ľavice odpovedajú
Zdroj: TASR

Upozornenie: Otázky sme poslali všetkým oficiálne ohláseným kandidátom do parlamentu Európskej únie. Nie všetci nám do redakcie poslali svoje odpovede, jednotlivé správy budeme preto vždy aktualizovať o nové reakcie.

Otázky:
1. Prečo ste sa rozhodli kandidovať za europoslanca?
2. Aký je váš postoj k EUÚ a aké sú vaše hlavné priority, ktoré chcete v europarlamente presadzovať?
3. Čo považujete za hlavné problémy vo fungovaní EÚ?
4. Ako vnímate ďalšie posilňovanie kompetencií EÚ? Ktorých kompetencií by sa národné štáty rozhodne nemali vzdať a do ktorých by EÚ nemala vôbec zasahovať a mali by ostať vyslovene v kompetenciách národných vlád?

Peter Mati

1. Už dlhšiu dobu sledujem politické dianie v SR a stále viac ma utvrdzuje potreba nejakým spôsobom zapojiť sa do politického diania. Samozrejme, podieľať sa na politickom dianí v SR nie je možné bez politickej činnosti v rámci EU.

Európa je Európou regiónov. Aj o Slovensku sa rozhoduje v Bruseli, preto by som rád hájil záujmy bežných občanov priamo tam. EP má stále väčšiu váhu a rozhoduje o veciach, ktoré sa nás týkajú. Nielen o tom, či budeme lacnejšie či drahšie telefonovať, alebo ako sa budú vyvíjať ceny energií, ale má vplyv aj na celkovú ekonomickú situáciu v EÚ.

Mojim zámerom je, pokúsiť sa v prípade, že sa stanem poslancom EP, presadzovať v kontexte s programom našej strany SOĽ národné záujmy občanov SR, neznášať trpne globalizačné trendy, ale zamerať sa na miestne lokálne ekonomiky. Viac pomoci pre malých a stredných podnikateľov, lebo v súčasnosti sa podporujú len veľké nadnárodné zahraničné podnikajúce subjekty. Spájať ľudí rovnako zmýšľajúcich a presadzovať ich potreby v miestnych regiónoch.

Poskytovať určitú čiastku poslaneckej odmeny organizáciám, ktoré sa venujú dobrovoľnej činnosti a pomáhajú deťom.

Rád by som počas pôsobenia v EP skladal účty svojim voličom a presvedčoval ich o tom, že sa správne rozhodli a zvolili si toho správneho človeka, ktorý si ich váži, plní svoje sľuby aj dohody a v prípade potreby, je ochotný vypočuť si každého bežného občana a pomôcť mu.

Ak dostanem dôveru občanov, určite budem pracovať aktívne a v prospech ľudí. V prípade úspechu budem udržiavať pravidelný kontakt s bežnými občanmi SR aj cez horúcu linku.

Ak ľuďom záleží na tom, aby bolo na Slovensku viac práce, aby sa podporovalo vzdelanie a aby sa dodržiavali rovnaké pravidlá, treba ísť voliť.

2. S počtom obyvateľov ako aj geopolitickým umiestnením SR v rámci EU je obrovskou výhodou, že SR je právoplatným členom EU.

Rozširovanie EÚ bol doteraz úspešný príbeh a verím, že bude pokračovať. Je to dôležité aj pre rozvoj Slovenska v EÚ.

Mojím hlavným cieľom je presadzovať v EP požiadavky všetkých občanov SR, požadovať od EU, aby všetci občania SR mali rovnaké sociálne postavenie ako občania ostatných členských štátov EU, aby občania mali dôstojný život a zaslúženú starobnú starostlivosť.

Viac slobody v rozhodovaní krajinám EU, aby mohli o sebe rozhodovať slobodnejšie akým smerom sa chcú uberať, obmedziť regulačné nariadenia EU pre všetky krajiny rovnako, taktiež rovnaké pravidlá pre čerpanie eurofondov pre všetky krajiny, garantovať minimálnu výšku dôchodku pre všetky členské krajiny, zakázať zdravotným poisťovniam tvoriť zisk alebo obmedziť výšku primeraného zisku, vyššie doplatky za lieky zo strany poisťovní, regulácia prisťahovalcov z moslimských krajín.

3. Hlavným problémom je ekonomická nerovnosť medzi členskými štátmi EU. Nesprávne a možno aj neoprávnené dotácie, rôzne eurovaly a pod. Nedostatočná kontrola zo strany poslancov (ale aj pracovníkov) EP. Obrovský únik finančných prostriedkov, ktoré EU vypláca (aj SR) ktoré neslúžia občanom, ale rôznym záujmovým finančným skupinám. ( Je potrebné vytvoriť nadnárodnú kontrolnú skupinu v rámci EU /ktorá bude financovaná z rezervného Fondu EU/ pracovníci nebudú podliehať parlamentu EU.

Kontrolná činnosť, niektoré veľmi prísne až likvidujúce sankcie, nezmyselné regulácie, skoro žiadna samostatnosť krajín, nariadenia ktoré nie sú šité na presné problémy a potreby jednotlivých krajín.

4. Ktorých kompetencií by sa národné štáty rozhodne nemali vzdať a do ktorých by EÚ nemala vôbec zasahovať a mali by ostať vyslovene v kompetenciách národných vlád ? V žiadnom prípade by EU nemala obmedzovať konkurenčné prostredie (jednotnými daňovými zákonmi, určovaním rôznych kót, výroby, pestovania dovozu a pod.) v rámci členských štátov EU.

Kompetencie by sa mohli posilňovať vo vzťahu k medzinárodnej zahraničnej politike a spoločnej obrannej politike.

EU má už teraz veľmi silné kompetencie, je potrebné sa zamyslieť, na čo nám budú vlády v krajinách, keď EU posilňuje kompetencie a zvyšuje zásahy do vnútorných záležitostí štátov.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM