Krimi

Muži zákona v akcii: Zásah polície neďaleko Prešova!

Polícia na sociálnej sieti informovala, že muži zákona zasahujú neďaleko mesta Prešov!

Ilustračný obrázok k článku Muži zákona v akcii: Zásah polície neďaleko Prešova!
Zdroj: Polícia Slovenskej republiky

„Policajti odboru kriminálnej polície Krajského riaditeľstva PZ v Prešove spoločne v súčinnosti so znalcami vykonávajú od skorých ranných hodín procesné úkony a to obhliadku miesta, v súvislosti s navážaním odpadu do mestských lesov Prešov, z výstavby tunela Prešov,“ uviedla polícia.

Polícia na sociálnej sieti dodala, že vyšetrovateľ Krajského riaditeľstva PZ v Prešove vykonáva vyšetrovanie vo veci zločinu neoprávneného nakladania s odpadmi.

Muži zákona dodali, že do tejto akcie je nasadených vyše 30 policajtov, rôzna policajná technika či najmodernejšia technika zo strany znalca, pričom obhliadka sa vykonáva na úseku prevyšujúcom 15 km.

„Ďalšie okolnosti prípadu sú predmetom prebiehajúceho vyšetrovania,“ uviedla polícia na sociálnej sieti.

V reakcii na dnešný policajný zásah hovorkyňa Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) Michaela Michalová uviedla, že na úpravy lesných ciest rúbaninou z tunela Prešov má zhotoviteľ stavby povolenie mesta Prešov, rovnako na budovanie násypov stavby na západnom portáli tunela. Dodala, že všetky práce sú realizované na základe právoplatného rozhodnutia Okresného úradu v Prešove, odboru starostlivosti o životné prostredie.

Michalová uviedla, že všetky výsledky skúšok a rozborov vykonané certifikovanými akreditovanými laboratóriami preukazujú environmentálnu bezchybnosť predmetného materiálu.

„Prírodný materiál pochádza priamo z územia, kam sa vyváža. NDS ako investor vždy hľadá najlepšie riešenie z pohľadu vplyvov na životné prostredie. Ide o synergický efekt, keď prebytok materiálu zo stavby má druhotné využitie na potreby mesta Prešov a zároveň dochádza k finančnej úspore na stavbe. Vývoz výrubu do lesa bol dočasne pozastavený, aktuálne sa opätovne vyváža výrub z tunela do mestských lesov mesta Prešov, keďže už pominuli dôvody jeho zákazu. Mesto Prešov v zastúpení Technických služieb mesta Prešov už má všetky potrebné doklady ku skládkovaniu výrubu z tunela,“ povedala hovorkyňa NDS.

Dodala, že cieľom vývozu rúbaniny z tunela Prešov do mestských lesov je skultivovať plochy zarastené náletovými drevinami, ich vyrovnanie a sprístupnenie, a tým vytvorenie podmienok na tvorbu rekreačného priestoru. „Momentálne vyvezený materiál je podložím a cesty prejdú rekultiváciou a povrchovou úpravou,“ uviedla Michalová.

Hovorca envirorezortu Tomáš Ferenčák povedal, že situáciou sa okamžite začali zaoberať inšpektori životného prostredia a v súčasnosti poskytujú súčinnosť polícii. „Preto ju nemôžeme bližšie komentovať,“ uviedol Ferenčák.

„Vo všeobecnosti však možno povedať, že ministerstvo životného prostredia posledné tri roky presadzuje legislatívne sprísnenia postihov a posilňuje činnosti Slovenskej inšpekcie životného prostredia. V spolupráci s ministerstvom vnútra a spravodlivosti sa podieľalo aj na spustení a činnosti samotnej enviropolície,“ dodal Ferenčák.

„Vyšetrovanie polície je nezávislé a rezort dopravy doň žiadnym spôsobom nezasahuje, sme však pripravení plne spolupracovať s políciou aj s ostatnými orgánmi štátnej správy. Platí, že rezort dopravy pri prebytku nakladá s výrubovým materiálom v súlade s environmentálnymi predpismi, efektívne a hospodárne,“ uviedla hovorkyňa Ministerstva dopravy a výstavby SR Karolína Ducká.

Pozrite si aj fotogalériu.

Sledujte nás aj na našom Facebooku, Instagrame a Twitteri a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Prešova a okolia.

FOTOGALÉRIA: Zásah mužov zákona pri Prešove
4
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM