Ľubomír Hudačko Rôzne

Mrazivé príbehy z Prešova: Vyhodenie chlapa von oknom v mestskej vinárni aj rozštvrtené telá!

Doslova zimomriavkové príbehy. Presne takéto čosi sa priamo viaže s mestom Prešov. Už ste počuli o tomto?

Ilustračný obrázok k článku Mrazivé príbehy z Prešova: Vyhodenie chlapa von oknom v mestskej vinárni aj rozštvrtené telá!
Foto: Ľubomír Hudačko / Zdroj: Dnes24.sk

V budove Domu na Hlavnej 73 v Prešove sa nachádza asi od 17. storočia mestská radnica. Predtým tam bola mestská vináreň. Z tých čias sa zachoval takýto príbeh:

Raz opitý mestský kat Peter napadol sluhu Tomáša, ktorý s priateľom popíjal v mestskej vinárni – in domo vinaria. Nepekne mu nadával, jedlo zhodil na zem, sluhu zranil mečom a vyhodil von oknom. Za tento prečin kata Petra odsúdili na trest sťatím, lebo k incidentu došlo v domo publice, kde sa má zachovávať mier. Keďže Prešov mal vtedy iba jedného kata, rozsudok vykonal levočský kat Stanislav pred Hornou bránou v roku pána 1558, presne 18. októbra. Ako dlho boli Prešovčania potom bez vlastného kata a kto u hriešnikov vykonával hrdelné právo, o tom historické písomnosti záhadne mlčia.

Strašidelne vyznieva aj príbeh z Evanjelického kolégia a s ním spojené Caraffove krvavé jatky. V roku 1678 začalo jedno z protihabsbursých povstaní pod vedením Imricha Tököliho. Toto povstanie malo pre Prešovčanov najtragickejšie dôsledky zo všetkých povstaní, lebo po jeho potlačení sa odohrali udalosti, ktoré poznáme ako Prešovský krvavý súd, či Caraffove jatky. Až 24 vážených občanov – mešťanov a zemanov bolo obvinených zo zrady a konšpirácie s manželkou Imricha Tököliho – Helenou Zrínskou z Mukačevského hra­du.

Boli popravení, potom ich telá rozštvrtili a zavesili pri hradských cestách neďaleko Prešova, kde zostali pre výstrahu niekoľko mesiacov. Štyria sú dnes pochovaní v krypte Evanjelického kostola sv. Trojice v Prešove. Krvavý súd viedol a o poprave rozhodol generál António Caraffa, ktorý sa spolu s manželkou na toto smutné divadlo pozeral z okna domu na Hlavnej ulici číslo 105.

Text: Darina Petranská – Krvavý Prešov, text odznel počas podujatia Celoslovenský snem kráľov čitateľov v roku 2012

Čítajte tiež:

Keď sme to zbadali, neverili sme vlastným očiam: Neuhádnete, kde v Prešove si pokojne rastie tekvica! FOTO

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM