Ľubomír Hudačko Správy

Most v Prešove je takmer v kritickom stave: V pláne je DEMOLÁCIA a príprava nového

Výsledkom rekonštrukcie mosta na Jána Pavla II. bude aj jeho napojenie na cyklistickú sieť. Súčasťou stavebných prác bude aj vybudovanie cyklochodníka.

Ilustračný obrázok k článku Most v Prešove je takmer v kritickom stave: V pláne je DEMOLÁCIA a príprava nového
4
Galéria

Mestu Prešov bola schválená žiadosť o nenávratný finančný príspevok (NFP) pre most nad riekou Torysa na ul. Jána Pavla II. Dnes24.sk o tom informovala hovorkyňa mesta Terézia Rácová.

Takmer kritický stupeň

Financovaný bude z Integrovaného regionálneho operačného programu, žiadosť mesta Prešov bola podľa jej slov schválená vo výške 78 062,94 eur.

„Most na ul. Jána Pavla II. v Prešove je vzhľadom na jeho technický stav a parametre zaradený do stavebno-technického stavu VI, čo predstavuje takmer kritický stupeň. V tomto stupni zaradenia a z dôvodu havarijného stavu si mostný objekt, na ktorom je od mája 2022 zjednosmernená premávka, vyžaduje rozsiahlu rekonštrukciu,“ vysvetlila hovorkyňa.

Predmetom tohto projektu je vypracovanie projektovej dokumentácie pre stavebné povolenie na demoláciu starého mosta a naprojektovanie nového mosta s napojením na cyklistickú infraštruktúru.

Priestor na eurofondy

„Som rád, že je to jedna z prvých aktivít, pri ktorej mesto Prešov dokázalo úspešne čerpať európske zdroje už aj na projektovú dokumentáciu. Výsledok práce Mestského úradu v spolupráci s Prešovským samosprávnym krajom nám otvára priestor aj na čerpanie eurofondov na celú investičnú akciu,“ uviedol k téme primátor František Oľha.

Uskutočnením tohto projektu sa vytvoria predpoklady na to, aby mohlo mesto v najbližšom období realizovať stavebné úpravy predmetného mosta.

„Tým sa výrazne zvýši kvalita verejnej infraštruktúry v meste, zvýši sa bezpečnosť, ochrana života a zdravia obyvateľov, úroveň cyklistickej infraštruktúry mesta i kvalita životného prostredia,“ priblížila ďalej Rácová.

Vybudovanie cyklochodníka

Realizácia projektu stavebných úprav mosta na ul. Jána Pavla II. bude priamo nadväzovať na komunikáciu napojenú na mostný objekt na ul. Škultétyho, na ktorom bola koncom roka 2022 ukončená rekonštrukcia z dôvodu jeho havarijného stavu.

„Výsledkom rekonštrukcie mosta na ul. Jána Pavla II. bude aj jeho napojenie na cyklistickú sieť mesta, keďže súčasťou stavebných prác bude aj vybudovanie cyklochodníka a jeho prepojenie s okolitými úsekmi cyklotrás mesta,“ dodala hovorkyňa Rácová.

Objektívom: Most v Prešove na ulici Jána Pavla II.
4
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM