Správy

Modernizáciu zdravotného strediska vo Veľkom Šariši plánujú ukončiť do decembra

Vo Veľkom Šariši začali po polstoročí od postavenia s obnovou budovy zdravotného strediska. V dezolátnom stave bola aj čakáreň pre pacientov.

Ilustračný obrázok k článku Modernizáciu zdravotného strediska vo Veľkom Šariši plánujú ukončiť do decembra
5
Galéria
Foto: Ľubomír Hudačko

Modernizácia bude stáť takmer 650 000 eur, z mestského rozpočtu pôjde 34 000 eur. Zvyšok bude financovaný z európskych zdrojov. Zdravotná starostlivosť bude počas rekonštrukcie budovy zabezpečená v náhradných priestoroch.

Čakáreň v dezolátnom stave

Podľa primátora mesta Viliama Kalla rekonštrukcia bola už nutná, stredisko nespĺňalo kritériá modernej budovy. Chýbali v ňom výťah či moderné prístroje pre lekárov. V dezolátnom stave boli sociálne zariadenia či čakáreň pre pacientov.

Mesto získalo nenávratný finančný príspevok z európskych zdrojov vo výške takmer 650 000 eur. Z peňazí bude zateplený obvodový plášť, strop suterénu a strešný plášť.

Zlepšia starostlivosť

Taktiež budú zrekonštruované vodovod, kanalizácia a urobí sa rozvod teplej vody. Okrem toho budú vymenené svetelné zdroje, elektroinštalácia a kotol. Položia sa nová dlažba, obklady a urobí sa inštalácia vzduchotechniky.

„Konečne bude vyriešený aj bezbariérový vstup do priestoru. Pred budovou bude nájazdová rampa a pribudne aj výťah. V rámci projektu sme získali aj financie na interiérové vybavenie, napríklad na čakárne, kde pribudnú nové stoličky. Zabezpečené bude aj vybavenie pre lekárov. Čiže znížime energetickú náročnosť budovy a zároveň zlepšíme zdravotnú starostlivosť,“ doplnil Kall.

„Firma nám predstavila harmonogram prác, ktoré sa pripravili po dohode s lekármi. Prvé práce sa budú robiť vonku, až potom sa prejde dovnútra. V hlavnom trakte budovy, kde je všeobecný lekár, gynekológia a zubár, sa budú uskutočňovať práce približne štyri mesiace. Jedine zubná ambulancia bude zatvorená štyri týždne, ostatní budú v náhradných priestoroch. Všeobecný lekár bude ordinovať v priestoroch bývalého sociálneho oddelenia a gynekológia sa presunie do priestorov, kde pôsobil masér,“ dodal investičný referent oddelenia výstavby Mestského úradu vo Veľkom Šariši Ján Zemčák s tým, že následne bude zrekonštruované detské oddelenie, ktoré je nezávisle od hlavnej budovy.

A v obrazoch nájdete aj zábery na nový cyklochodník v Prešove.

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Obrazom: Nový cyklochodník Mlynský náhon v Prešove
5
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM