Ľubomír Hudačko Správy

Modernizácia verejného osvetlenia za viac ako 730 000 €: Ktoré prešovské sídliská sa môžu radovať?

Niektoré sídliská v Prešove sa dočkajú rekonštrukcie osvetlenia, stať by sa tak malo ešte do konca tohto roka. Kde všade sa môžu obyvatelia tešiť?

Ilustračný obrázok k článku Modernizácia verejného osvetlenia za viac ako 730 000 €: Ktoré prešovské sídliská sa môžu radovať?
Zdroj: Dnes24.sk

Mesto chce do konca roka zrekonštruovať osvetlenie za približne 730 000 eur. Prostriedky získalo z projektu obnovy verejného osvetlenia miest a obcí, ktorý spadá pod ministerstvo hospodárstva. Modernizácia svetiel sa dotkne najväčších prešovských sídlisk Sekčov, Sídlisko II a III, ako aj nových oblastí na Solivare a Sídlisku duklianskych hrdinov.

„Držíme v rukách rozhodnutie o schválení našej žiadosti o nenávratný finančný príspevok vo výške 730 707 eur. Tieto financie budú použité na výmenu guľových svietidiel za moderné, energeticky úsporné LED-ky, ako aj výmenu vybraných rozvádzačov verejného osvetlenia,“ uviedla primátorka Andrea Turčanová.

Cieľom modernizácie je podľa jej slov najmä šetrenie energie a finančná úspora. Pri počte 1170 kusov vymenených svietidiel, príkon jedného svietidla sa zníži z 83 W na 27 W, dosiahne mesto úsporu 67 percent. Zároveň dôjde k zníženie množstva CO2 o 108,49 tony ročne. Nová investícia by sa tak mala po ukončení súťaže na dodávateľa zrealizovať do konca tohto roka a mala by byť zameraná na dokončenie modernizácie Sídliska III, II a Sekčova i nových oblastí na Solivare a Sídlisku duklianskych hrdinov.

Úspešnou realizáciou dôjde okrem úspor aj k zvýšeniu bezpečnosti účastníkov cestnej premávky. Výsledkom bude podľa primátorky funkčná, energeticky úsporná a efektívne riadená sústava osvetlenia so svietidlami spĺňajúcimi prísne kritériá. Prípravná dokumentácia bola spracovaná v rámci projektu ELENA.

Čítajte tiež:

POZOR, v Prešove dôjde k odstávkam elektriny, koho sa to týka?

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM