Ľubomír Hudačko Správy

Mnoho ľudí má obavu použiť defibrilátor: Prešovskí hasiči sa učili, ako ho využiť v praxi

Výskumy ukazujú, že defibrilácia do 3–5 minút od kolapsu môže zvýšiť prežitie človeka na 50–70% a každá ďalšia minúta zdržania znižuje pravdepodobnosť o 10–12%.

Ilustračný obrázok k článku Mnoho ľudí má obavu použiť defibrilátor: Prešovskí hasiči sa učili, ako ho využiť v praxi
4
Galéria
Zdroj: Občianske združenie HASAM

Hasiči sa vzdelávali v duchu „lepšie pripravení, ako prekvapení”. Workshopu Občianskeho združenie HASAM na tému AED v službe hasičov sa zúčastnili členovia DHZ z okresu Prešov a tiež zástupcovia obcí, ktorí sa chceli oboznámiť s rolou First Respondera.

„Cieľom workshopu bolo posilniť ochotu k dobrovoľníckej činnosti v oblasti záchrany života, uistiť účastníkov, ktorí už prístroj AED využívajú, že to čo robia má zmysel a tým, ktorí prístroj ešte nemajú dať príležitosť si ho vyskúšať v praxi a dozvedieť sa, akým nenahraditeľným pomocníkom AED môže byť v ich dobrovoľnom hasičskom zbore a obci," uviedla predsedníčka občianskeho združenia HASAM Andrea Mlynárová, ktorá redakciu Dnes24.sk o worskhope informovala.

Ochota dáva šancu

V prvej časti sa účastníci oboznámili so základnými zásadami resuscitácie, ktorú si prakticky precvičili.

Boli oboznámení so všeobecnými pravidlami fungovania hasičov ako First Responderov. Podľa lektora a bývalého profesionálneho záchranára dobrovoľní hasiči majú nenahraditeľné miesto v tomto systéme a práve ich ochota pripravovať sa na použitie AED pred príchodom záchranky dá šancu mnohým ľuďom na prežitie náhleho zastavenia obehu.

Jediná včasná možnosžť

Výskumy ukazujú, že defibrilácia do 3–5 minút od kolapsu môže zvýšiť prežitie človeka na 50–70% a každá ďalšia minúta zdržania znižuje pravdepodobnosť o 10–12%.

Prístroj AED je jedinou včasnou možnosťou defibrilácie.

V druhom bloku sa účastníci oboznámili a bližšie spoznali špecifiká prístroja AED a príslušenstva, ktoré môže napomôcť pri jeho použití a údržbe.

Mnoho ľudí má obavu použiť externý defibrilátor, pretože nikdy nemali príležitosť vyskúšať si ho, keďže povedomie o jeho dôležitosti ešte nie je v našich končinách tak rozšírené.

Prekonanie strachu

„Jednorázovou investíciou pri zadovážení automatického externého defibrilátora môžeme opakovane zachraňovať to najcennejšie, ľudský život," hovorí Zoltán Beňo, zástupca Spencer Medical.

Pod taktovkou psychológa sa účastníci zoznámili so základnými zásadami ako prekonať strach z poskytnutia pomoci a ako sa o seba postarať po prípadnej úspešnej či neúspešnej záchrane s prístrojom AED.

V praktickej časti si všetci účastníci skúsili poskytnutie KPR, vyskúšali si obsluhu prístroja a tiež podanie výboja.

„Ak takého podujatie posmelí čo len jedného človeka a keď to bude potrebné zachráni niekomu život, určite splnilo svoj cieľ," uzavrela lektorka a psychologička Dominika Angelovičová.

Objektívom: Dobrovoľní hasiči si vyskúšali prax s defibrilátorom
4
Galéria
Zdroj: Občianske združenie HASAM
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM