Rôzne

Mnohé mestá vo svete budú zhasínať osvetlenie: Pripojí sa aj Prešov, sledujte ako

Mnohé svetové metropoly či mestá budú už v sobotu 30. marca zhasínať osvetlenie. Zapojí sa aj Prešov.

Ilustračný obrázok k článku Mnohé mestá vo svete budú zhasínať osvetlenie: Pripojí sa aj Prešov, sledujte ako
Foto: Ľubomír Hudačko / Zdroj: Dnes24.sk

Hodina Zeme sa blíži. Mesto Prešov infomovalo, že sa tento rok zapojí do tohto projektu kvôli voľbám symbolicky. „Už počas najbližšej soboty symbolickým vypnutím verejného osvetlenia v centre mesta tak spoločne pomôžeme zmierniť dôsledky a upozorniť na globálne otepľovanie, klimatické zmeny a svetelný smog,“ uviedlo.

Ako to bude v Prešove?

V sobotu 30. marca od 20:30 do 21:30 h budú na hodinu zhasínať osvetlenie mnohé mestá či metropoly vo svete. Pripojí sa k nim aj Prešov, aby sa stal súčasťou svetovej kampane, ktorej cieľom je upozorniť na viaceré negatívne vplyvy na životné prostredie.

„V meste Prešov v tom čase bude vypnuté verejné osvetlenie symbolicky na Hlavnej ulici a krátkych úsekoch priľahlých ulíc tak, aby to nenarušilo sobotňajšie 2. kolo prezidentských volieb. Spolu s Hlavnou ulicou zhasne iluminácia radnice Mestského úradu, Konkatedrály sv. Mikuláša či nasvietenie Katedrálneho chrámu sv. Jána Krstiteľa. V Prešove tak bude na jednu hodinu vypnutých iba približne 400 svietidiel verejného osvetlenia z ich celkového počtu 9 374,“ uviedla radnica.

Tá zároveň dodala, že za 60 minút symbolického vypnutia osvetlenia centra mesta sa ušetrí približne 50kWh elektrickej energie a 19kg oxidu uhličitého. Ak by sa vypli na jednu hodinu všetky svietidlá verejného osvetlenia, ušetrilo by sa 960kWh elektrickej energie a vyprodukovalo by sa o 365kg CO2 menej.

Do tohto celosvetového projektu sa môže pripojiť každý. V sobotu na jednu hodinu – Hodinu Zeme – stačí zhasnúť a stlmiť svetlá v domácnostiach, firmách a pridať sa tak k miliónom ľudí po celom svete. Ako sa zníženie svetelného smogu prejaví na oblohe, budú mať ľudia možnosť pozorovať ďalekohľadmi priamo z terasy prešovskej Hvezdárne a planetária v sobotu 30. marca v čase od 20.00 do 21.30 h.

Globálny projekt

Hodina Zeme je globálnym projektom, ktorého hlavnou myšlienkou je nielen upozorniť na existenciu problémov ako je globálne otepľovanie, klimatické zmeny či znečisťovanie našej planéty, ale zároveň malými skutkami prispievať k riešeniu takýchto problémov s cieľom zvrátiť klimatické zmeny, ale pomôcť ekosystému, planéte a v konečnom dôsledku i sebe.

V rámci tejto najväčšej celosvetovej ekologickej aktivity sa aspoň na pár minút ponárajú do tmy aj také monumenty ako Eiffelova veža v Paríži, socha Krista Spasiteľa v Rio de Janeiro či rímske Koloseum.

Viete, že v Prešove súťažili kuchárky a predviedli svoje umenie? Kliknite si fotogalériu.

Sledujte nás aj na našom Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Prešova a okolia.

V metropole Šariša prebehla zaujímavá kuchárska súťaž: FOTKY z miesta
8
Galéria

Hl. foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM