Správy

Minister spravodlivosti mal rokovanie v Prešove: Navštívil aj Ústav na výkon väzby

Minister spravodlivosti Viliam Karas absolvoval výjazdové rokovanie v Prešove s predsedami krajských súdov a predsedami ich správnych kolégií.

Ilustračný obrázok k článku Minister spravodlivosti mal rokovanie v Prešove: Navštívil aj Ústav na výkon väzby
Zdroj: TASR/Martin Baumann

Minister spravodlivosti Viliam Karas absolvoval výjazdové rokovanie v Prešove s predsedami krajských súdov a predsedami ich správnych kolégií.

Cieľom bola diskusia o otázkach spojených s rozhodovaním o preložení sudcov na nové správne súdy.

Na rokovaniach v Prešove bola prítomná aj podpredsedníčka Najvyššieho súdu SR Andrea Moravčíková a generálny riaditeľ ZVJS Róbert Mudronček.

Na čo sa zameral

„Od začiatku nástupu do funkcie sa prakticky na dennej báze stretávam so sudcami, aby som vnímal požiadavky justície z prvej ruky a v spolupráci s nimi hľadal možné riešenia aktuálnych problémov. Rovnaký cieľ mala aj moja cesta do Prešova, na ktorej som sa osobitne zameral na tému personálneho obsadenia budúcich správnych súdov, ktoré tvoria podstatnú časť justičnej reformy. Ďakujem kolegyniam a kolegom za otvorenú, a pre mňa aj veľmi užitočnú diskusiu,“ povedal minister V. Karas.

Súčasťou plánovanej cesty bolo aj rokovanie o stave justičných budov v Košiciach.

„Uvedomujem si, že stav príprav a riešenia, z ktorých si dnes môžeme vyberať, nie sú optimálne. O to viac si vážim angažovanosť kolegýň a kolegov, ktorí prejavili záujem spolupracovať na riešeniach v prospech riadneho fungovania spravodlivosti,“ dodal minister.

O zlepšovaní podmienok

V. Karas osobitne ocenil podporu predsedov krajských súdov a správnych kolégií v otázke nevyhnutného posunutia účinnosti reformy, bez ktorého by nebolo možné ju úspešne implementovať.

Osobitnou témou rokovaní bola tiež informácia o plánovanom otvorení detenčného ústavu v Hronovciach, vďaka čomu sa podarí odstrániť dlhoročný deficit v tejto oblasti.

Minister tiež v sprievode generálneho riaditeľa ZVJS R. Mudrončeka absolvoval návštevu Ústavu na výkon väzby a Ústavu na výkon trestu odňatia slobody v Prešove, kde hovoril o potrebe kontinuálneho zlepšovania podmienok vo väzenstve v záujme jeho ďalšej humanizácie.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM